Jak prawidłowo ugotować kukurydzę? Sposób na meksykański specjał

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kukurydzę możemy jeść na wiele sposobów. Grillujemy, marynujemy i gotujemy ją. Czy robimy to w prawidłowy sposób? Jakie błędy mogą popsuć jej smak? Sprawdź nasze patenty i stań się mistrzem w gotowaniu kukurydzy.

/ 6Wybór kukurydzy

Obraz
© 123RF

W gotowaniu najlepiej sprawdzi się młoda kukurydza cukrowa. Kolba powinna być średniej wielkości. Przed zakupem warto sprawdzić czy ziarna są w dobrym stanie. Powinny mieć intensywny, jasny, żółty kolor. Jeżeli kukurydza jest jeszcze w liściach sprawdźmy, czy w środku nie zaczęła gnić.

/ 6Woda

Obraz
© 123RF

Obraną kukurydzę (w całości lub pokrojoną na 3-4 części) wkładamy do gotującej się wody z cukrem. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową cukru. Jeżeli chcemy, aby kukurydza była bardziej miękka, możemy dodać do wody odrobinę mleka.

/ 6Czas gotowania

Obraz
© 123RF

Kukurydzę gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Podczas gotowania możemy sprawdzać miękkość ziaren np. widelcem. Warto pamiętać, że gotowanie kukurydzy powyżej 15 minut spowoduje, że kolba będzie twarda.

/ 6Propozycje podania

Obraz
© 123RF

Każdy ma swój ulubiony sposób podania gotowanej kukurydzy. Możliwości jest wiele. Możemy np. zaraz po ugotowaniu posmarować kolbę masłem i dodać do niej sól, chili, natkę pietruszki, pieprz lub kminek.

/ 6Sól

Obraz
© 123RF

Dodanie soli do wody, w której gotujemy kukurydzę to często popełniany błąd. Przez to kukurydza staje się twarda. Możemy ją posolić dopiero po ugotowaniu. A czy wy macie jakieś inne sposoby na gotowanie kukurydzy? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości