Jak prawidłowo ugotować kukurydzę? Sposób na meksykański specjał

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kukurydzę możemy jeść na wiele sposobów. Grillujemy, marynujemy i gotujemy ją. Czy robimy to w prawidłowy sposób? Jakie błędy mogą popsuć jej smak? Sprawdź nasze patenty i stań się mistrzem w gotowaniu kukurydzy.

/ 6Wybór kukurydzy

Obraz
© 123RF

W gotowaniu najlepiej sprawdzi się młoda kukurydza cukrowa. Kolba powinna być średniej wielkości. Przed zakupem warto sprawdzić czy ziarna są w dobrym stanie. Powinny mieć intensywny, jasny, żółty kolor. Jeżeli kukurydza jest jeszcze w liściach sprawdźmy, czy w środku nie zaczęła gnić.

/ 6Woda

Obraz
© 123RF

Obraną kukurydzę (w całości lub pokrojoną na 3-4 części) wkładamy do gotującej się wody z cukrem. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową cukru. Jeżeli chcemy, aby kukurydza była bardziej miękka, możemy dodać do wody odrobinę mleka.

/ 6Czas gotowania

Obraz
© 123RF

Kukurydzę gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Podczas gotowania możemy sprawdzać miękkość ziaren np. widelcem. Warto pamiętać, że gotowanie kukurydzy powyżej 15 minut spowoduje, że kolba będzie twarda.

/ 6Propozycje podania

Obraz
© 123RF

Każdy ma swój ulubiony sposób podania gotowanej kukurydzy. Możliwości jest wiele. Możemy np. zaraz po ugotowaniu posmarować kolbę masłem i dodać do niej sól, chili, natkę pietruszki, pieprz lub kminek.

/ 6Sól

Obraz
© 123RF

Dodanie soli do wody, w której gotujemy kukurydzę to często popełniany błąd. Przez to kukurydza staje się twarda. Możemy ją posolić dopiero po ugotowaniu. A czy wy macie jakieś inne sposoby na gotowanie kukurydzy? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie