Jak prawidłowo ugotować kukurydzę? Sposób na meksykański specjał

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kukurydzę możemy jeść na wiele sposobów. Grillujemy, marynujemy i gotujemy ją. Czy robimy to w prawidłowy sposób? Jakie błędy mogą popsuć jej smak? Sprawdź nasze patenty i stań się mistrzem w gotowaniu kukurydzy.

/ 6Wybór kukurydzy

Obraz
© 123RF

W gotowaniu najlepiej sprawdzi się młoda kukurydza cukrowa. Kolba powinna być średniej wielkości. Przed zakupem warto sprawdzić czy ziarna są w dobrym stanie. Powinny mieć intensywny, jasny, żółty kolor. Jeżeli kukurydza jest jeszcze w liściach sprawdźmy, czy w środku nie zaczęła gnić.

/ 6Woda

Obraz
© 123RF

Obraną kukurydzę (w całości lub pokrojoną na 3-4 części) wkładamy do gotującej się wody z cukrem. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową cukru. Jeżeli chcemy, aby kukurydza była bardziej miękka, możemy dodać do wody odrobinę mleka.

/ 6Czas gotowania

Obraz
© 123RF

Kukurydzę gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Podczas gotowania możemy sprawdzać miękkość ziaren np. widelcem. Warto pamiętać, że gotowanie kukurydzy powyżej 15 minut spowoduje, że kolba będzie twarda.

/ 6Propozycje podania

Obraz
© 123RF

Każdy ma swój ulubiony sposób podania gotowanej kukurydzy. Możliwości jest wiele. Możemy np. zaraz po ugotowaniu posmarować kolbę masłem i dodać do niej sól, chili, natkę pietruszki, pieprz lub kminek.

/ 6Sól

Obraz
© 123RF

Dodanie soli do wody, w której gotujemy kukurydzę to często popełniany błąd. Przez to kukurydza staje się twarda. Możemy ją posolić dopiero po ugotowaniu. A czy wy macie jakieś inne sposoby na gotowanie kukurydzy? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny