WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Jak prawidłowo ugotować kukurydzę? Sposób na meksykański specjał

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Kukurydzę możemy jeść na wiele sposobów. Grillujemy, marynujemy i gotujemy ją. Czy robimy to w prawidłowy sposób? Jakie błędy mogą popsuć jej smak? Sprawdź nasze patenty i stań się mistrzem w gotowaniu kukurydzy.

/ 6Wybór kukurydzy

Obraz
© 123RF

W gotowaniu najlepiej sprawdzi się młoda kukurydza cukrowa. Kolba powinna być średniej wielkości. Przed zakupem warto sprawdzić czy ziarna są w dobrym stanie. Powinny mieć intensywny, jasny, żółty kolor. Jeżeli kukurydza jest jeszcze w liściach sprawdźmy, czy w środku nie zaczęła gnić.

/ 6Woda

Obraz
© 123RF

Obraną kukurydzę (w całości lub pokrojoną na 3-4 części) wkładamy do gotującej się wody z cukrem. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę stołową cukru. Jeżeli chcemy, aby kukurydza była bardziej miękka, możemy dodać do wody odrobinę mleka.

/ 6Czas gotowania

Obraz
© 123RF

Kukurydzę gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Podczas gotowania możemy sprawdzać miękkość ziaren np. widelcem. Warto pamiętać, że gotowanie kukurydzy powyżej 15 minut spowoduje, że kolba będzie twarda.

/ 6Propozycje podania

Obraz
© 123RF

Każdy ma swój ulubiony sposób podania gotowanej kukurydzy. Możliwości jest wiele. Możemy np. zaraz po ugotowaniu posmarować kolbę masłem i dodać do niej sól, chili, natkę pietruszki, pieprz lub kminek.

/ 6Sól

Obraz
© 123RF

Dodanie soli do wody, w której gotujemy kukurydzę to często popełniany błąd. Przez to kukurydza staje się twarda. Możemy ją posolić dopiero po ugotowaniu. A czy wy macie jakieś inne sposoby na gotowanie kukurydzy? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze