Jak pielęgnować bazylię z supermarketu. Proste wskazówki

Z pewnością zdarzyło wam się kupować w supermarketach doniczki z ziołami. Niestety kilka dni po przyniesieniu domu tymianek, mięta czy bazylia więdną i zaczynają tracić liście. Jak temu zapobiec?

Od razu po przyniesieniu do domu przesadzamy krzaczek do większej doniczki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rozsady najlepiej kupować u producenta lub ogrodnika. Zioła możemy również posiać samodzielnie. Dobrej jakości nasiona znajdziemy w sklepach zielarskich i ogrodniczych. Nie polecamy natomiast ziół doniczkowych z supermarketów. Rośliny szybko zmarnieją. Dlaczego tak się dzieje? To efekt tego, jak są hodowane, a potem przechowywane w sklepach.

Zioła rosną w cieplarniach – mają stałą temperaturę i wilgotność powietrza. Potem trafiają do chłodni, a następnie do klimatyzowanych supermarketów, gdzie nie są podlewane. To dla nich szok termiczny. Jeśli jednak skusimy się na bazylię czy kolendrę z supermarketu, możemy spróbować przedłużyć żywot rośliny.

Od razu po przyniesieniu do domu przesadzamy krzaczek do większej doniczki. Na dnie naczynia umieszczamy warstwę żwirku, to umożliwi odprowadzanie wody i zapobiegnie gniciu korzeni. Zioła nie potrzebują specjalnej ziemi, więc możemy posadzić je w zwykłej ziemi doniczkowej. Stawiamy roślinę w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, gdzie nie będzie narażona na przeciągi i duże wahania temperatur. Podlewamy codziennie, najlepiej do podstawki. Regularnie usuwamy suche liście. Zrywamy listki z samej góry rośliny, dzięki temu roślina będzie szybciej rosła i stanie się bardziej dorodna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji