Katarzyna Gileta

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

Pory są niezastąpione jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek, koktajli, tart czy dań z makaronem. Wystarczy jednak, że je niedokładnie wypłuczesz, a skrzypiące między zębami ziarenka piasku zniweczą kulinarny sukces. Umycie pora może być problematyczne. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzywa może kryć się całkiem sporo ziemi. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze. Zaczynamy od opłukania porów pod bieżącą wodą i usunięcia zanieczyszczeń, znajdujących się na zewnątrz. Następnie odkrój ciemnozielone liście. Są znacznie twardsze i mają ostrzejszy smak niż biała część. Można je wykorzystać jako składnik bulionu. Wykonuj cięcia pod ostrym kątem, aby zachować jak najwięcej delikatnego jasnozielonego rdzenia. Odetnij korzenie. Jeśli potrzebujesz więcej niż jednego pora, ułóż warzywa na desce obok siebie i usuń korzenie jednym cięciem. Przekrój pory wzdłuż. Dzięki temu łatwiej usuniesz zanieczyszczenia spomiędzy warstw. Pokrój plasterki, a potem przełóż do dużej miski z letnią wodą. Piasek osiądzie na dnie. Delikatnie wyłów pory np. za pomocą łyżki cedzakowej.

Więcej wideo
Ciasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustachCiasteczka herbacianki. Maślane wypieki dosłownie rozpływają się w ustach
Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawyDomowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy
Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeśKofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś
Ekspresowe naleśniki kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachemEkspresowe naleśniki kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem
Bulwy sztompane, ryby z jeziora i konkurencja dla kartaczy. Tak jedzą na KaszubachBulwy sztompane, ryby z jeziora i konkurencja dla kartaczy. Tak jedzą na Kaszubach
Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynowaćKurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekaniaKolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Wybrane dla Ciebie
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie