Katarzyna Gileta

Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku

Pory są niezastąpione jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek, koktajli, tart czy dań z makaronem. Wystarczy jednak, że je niedokładnie wypłuczesz, a skrzypiące między zębami ziarenka piasku zniweczą kulinarny sukces. Umycie pora może być problematyczne. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzywa może kryć się całkiem sporo ziemi. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze. Zaczynamy od opłukania porów pod bieżącą wodą i usunięcia zanieczyszczeń, znajdujących się na zewnątrz. Następnie odkrój ciemnozielone liście. Są znacznie twardsze i mają ostrzejszy smak niż biała część. Można je wykorzystać jako składnik bulionu. Wykonuj cięcia pod ostrym kątem, aby zachować jak najwięcej delikatnego jasnozielonego rdzenia. Odetnij korzenie. Jeśli potrzebujesz więcej niż jednego pora, ułóż warzywa na desce obok siebie i usuń korzenie jednym cięciem. Przekrój pory wzdłuż. Dzięki temu łatwiej usuniesz zanieczyszczenia spomiędzy warstw. Pokrój plasterki, a potem przełóż do dużej miski z letnią wodą. Piasek osiądzie na dnie. Delikatnie wyłów pory np. za pomocą łyżki cedzakowej.

Więcej wideo
Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiejTe kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracjiNa pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji
Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu rękiUpiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają