Pstrąg świeży – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości

Pstrąg uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb na świecie, a świeży może stać się podstawą wykwintnych i smacznych dań, bogatych w ważne substancje odżywcze.

PstrągŚwieży pstrąg jest łatwy do przyrządzenia
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Pstrąg świeży – charakterystyka

W naszych sklepach znajdziemy świeżego pstrąga bez problemu. Jest to zazwyczaj pstrąg tęczowy lub pstrąg potokowy.

Obie odmiany należą do rodziny ryb łososiowatych, ale różnią się wyglądem i pochodzeniem. Pstrąg potokowy to gatunek europejski, który żyje dziko w potokach, także w Polsce. Pstrąg tęczowy to odmiana pochodząca z Ameryki Północnej, zaś w naszym kraju występuje jako ryba hodowlana.

Jasne jest, że pstrąg żyjący dziko w czystych potokach ma więcej wartości odżywczych i mnie niepożądanych, toksycznych substancji, ale hodowle pstrąga wyróżniają się przestrzeganiem restrykcyjnych przepisów dotyczących warunków hodowania ryb.

5 najzdrowszych ryb

Świeży pstrąg ma aromatyczne mięso, ale jego pełne walory smakowe uwydatnia delikatna obróbka kulinarna. Dlatego właśnie warto go ugotować, najlepiej na parze, grillować, podpiec lub podsmażyć, darując sobie zbyt grubą panierkę. Świeży pstrąg ma bardzo kruche mięso, dlatego lepiej nie narażać go na wysoką temperaturę zbyt długo.

Jak wybrać świeżego pstrąga?

Oto kilka wskazówek:

  • należy wybierać mniejsze okazy, ponieważ te większe mogą być stare lub przekarmione, a to zdecydowanie pogorszy ich walory smakowe,
  • świeże pstrągi mają gładką, błyszczącą łuskę, która przylega do skóry, a także błyszczące, wypukłe oczy;
  • warto też sprawdzić, czy śluz pstrąga nie jest ciągnący, w miarę możliwości warto zaopatrywać się bezpośrednio u hodowców, ponieważ świeże pstrągi z supermarketów mogą wcale takie świeże nie być.

Pstrąg świeży – wartości odżywcze

Świeży pstrąg jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 190 kcal. Poza tym jest pożywny i wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych.

Świeży pstrąg zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3 i omega-6), łatwo przyswajalne białko zwierzęce, a także lekkostrawne aminokwasy, ważne w procesie przemiany materii. Jest także źródłem witamin: A, D i E, oraz witamin z grupy B. Poza tym, świeży pstrąg dostarcza substancji mineralnych: magnezu, selenu, fosforu, żelaza, potasu i wapnia.

Pstrąg świeży – właściwości

Jedzenie pstrągów zaleca się każdemu, ponieważ wpływają na zachowanie sprawności fizycznej i intelektualnej.

Pomaga w bólach reumatycznych, bólach stawów, a także wspomaga budowę tkanki mięśniowej, przez co polecany jest osobom aktywnym fizycznie.

Świeży pstrąg, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, poprawia odporność organizmu, przeciwdziała zapaleniom i zapobiega nowotworom.

Spożywanie pstrąga pomaga rozwiązać problemy skórne, takie jak trądzik, egzema, łuszczyca czy nadmierne wysuszanie.

Świeżego pstrąga powinny wpisać do swojego jadłospisu także osoby cierpiące na dolegliwości i schorzenia układu krwionośnego oraz ci, którzy żyją w ciągłym stresie.

Pstrąg świeży – zastosowanie

Pstrąg ma bardzo łagodny, naturalny smak, dlatego nie należy mieszać z nim produktów o mocnym aromacie. Komponuje się z większością świeżych lub gotowanych warzyw, współgra z białymi i czerwonymi sosami. Najlepiej doprawić go delikatnie solą i pieprzem, a ostatecznie świeżym koperkiem.

Świeży pstrąg nadaje się do przyrządzenia tatara rybnego czy pasty kanapkowej, a podwędzony pasuje do sałatek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇