Pstrąg świeży – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości
Pstrąg uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb na świecie, a świeży może stać się podstawą wykwintnych i smacznych dań, bogatych w ważne substancje odżywcze.
Pstrąg świeży – charakterystyka
W naszych sklepach znajdziemy świeżego pstrąga bez problemu. Jest to zazwyczaj pstrąg tęczowy lub pstrąg potokowy.
Obie odmiany należą do rodziny ryb łososiowatych, ale różnią się wyglądem i pochodzeniem. Pstrąg potokowy to gatunek europejski, który żyje dziko w potokach, także w Polsce. Pstrąg tęczowy to odmiana pochodząca z Ameryki Północnej, zaś w naszym kraju występuje jako ryba hodowlana.
Jasne jest, że pstrąg żyjący dziko w czystych potokach ma więcej wartości odżywczych i mnie niepożądanych, toksycznych substancji, ale hodowle pstrąga wyróżniają się przestrzeganiem restrykcyjnych przepisów dotyczących warunków hodowania ryb.
5 najzdrowszych ryb
Świeży pstrąg ma aromatyczne mięso, ale jego pełne walory smakowe uwydatnia delikatna obróbka kulinarna. Dlatego właśnie warto go ugotować, najlepiej na parze, grillować, podpiec lub podsmażyć, darując sobie zbyt grubą panierkę. Świeży pstrąg ma bardzo kruche mięso, dlatego lepiej nie narażać go na wysoką temperaturę zbyt długo.
Jak wybrać świeżego pstrąga?
Oto kilka wskazówek:
- należy wybierać mniejsze okazy, ponieważ te większe mogą być stare lub przekarmione, a to zdecydowanie pogorszy ich walory smakowe,
- świeże pstrągi mają gładką, błyszczącą łuskę, która przylega do skóry, a także błyszczące, wypukłe oczy;
- warto też sprawdzić, czy śluz pstrąga nie jest ciągnący, w miarę możliwości warto zaopatrywać się bezpośrednio u hodowców, ponieważ świeże pstrągi z supermarketów mogą wcale takie świeże nie być.
Pstrąg świeży – wartości odżywcze
Świeży pstrąg jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 190 kcal. Poza tym jest pożywny i wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych.
Świeży pstrąg zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3 i omega-6), łatwo przyswajalne białko zwierzęce, a także lekkostrawne aminokwasy, ważne w procesie przemiany materii. Jest także źródłem witamin: A, D i E, oraz witamin z grupy B. Poza tym, świeży pstrąg dostarcza substancji mineralnych: magnezu, selenu, fosforu, żelaza, potasu i wapnia.
Pstrąg świeży – właściwości
Jedzenie pstrągów zaleca się każdemu, ponieważ wpływają na zachowanie sprawności fizycznej i intelektualnej.
Pomaga w bólach reumatycznych, bólach stawów, a także wspomaga budowę tkanki mięśniowej, przez co polecany jest osobom aktywnym fizycznie.
Świeży pstrąg, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, poprawia odporność organizmu, przeciwdziała zapaleniom i zapobiega nowotworom.
Spożywanie pstrąga pomaga rozwiązać problemy skórne, takie jak trądzik, egzema, łuszczyca czy nadmierne wysuszanie.
Świeżego pstrąga powinny wpisać do swojego jadłospisu także osoby cierpiące na dolegliwości i schorzenia układu krwionośnego oraz ci, którzy żyją w ciągłym stresie.
Pstrąg świeży – zastosowanie
Pstrąg ma bardzo łagodny, naturalny smak, dlatego nie należy mieszać z nim produktów o mocnym aromacie. Komponuje się z większością świeżych lub gotowanych warzyw, współgra z białymi i czerwonymi sosami. Najlepiej doprawić go delikatnie solą i pieprzem, a ostatecznie świeżym koperkiem.
Świeży pstrąg nadaje się do przyrządzenia tatara rybnego czy pasty kanapkowej, a podwędzony pasuje do sałatek.