WAŻNE
TERAZ

Dywersje na polskich kolejach. Trop prowadzi do GRU

Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe?

Ziemniaki to nieodłączny element codziennego jadłospisu większości Polaków. Wbrew pozorom nie są produktami bezwartościowymi, ale należy zwrócić uwagę na ich przygotowanie oraz odpowiednie zestawienie z dodatkami. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat tych warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Warto obalić mit i podkreślić, że kartofle nie tuczą. Kalorii dodają im sosy z dodatkiem mąki, tłuszczyk ze smażenia mielonego czy mizeria na śmietanie. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się 75 kcal. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. To doskonałe źródło witaminy C - średni ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jedząc ziemniaki uzupełniamy niedobory takich pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka.

Prosty a skuteczny sposób Ojca Grande

Duchowny z wrocławskiego klasztoru bonifratrów w swojej książce z poradami kulinarno-zdrowotnymi umieścił praktyczne wskazówki w jaki sposób gotować ziemniaki, aby zachowały prozdrowotne właściwości. Aby nie straciły cennych składników należy dokładnie je wyszorować, a następnie cieniutko obrać - to w skórce i tuż pod kryją się bowiem witaminy oraz minerały. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku. W ten sposób zatrzymamy uwalnianie się skrobi i wypłukiwanie składników. Błędem zdaniem zakonnika jest popularny nawyk zalewania ich zimną wodą. W trakcie gotowania do garnka należy wlać mleko (w proporcjach 250 ml na litr wody), wrzucić masło (ilość wedle uznania) i przekrojoną cebulę. Kartofle solimy dopiero, gdy delikatnie zmiękną. Gotowe odcedzamy, wyjmujemy cebulę i dodajemy do potrawy - rozbite lub w całości.

Co zrobić z wodą po ziemniakach?

Odlanej wody po gotowaniu kartofli lepiej nie wylewać. Według niektórych gospodyń domowych to znakomita baza do zup lub gęstych sosów. Można wykorzystać ją również do kiszenia kapusty (nie może być jednak posolona). Niektórzy używają jej jako naturalny płyn do mycia naczyń - zwłaszcza do usuwania uciążliwego kamienia.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie