Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe?

Ziemniaki to nieodłączny element codziennego jadłospisu większości Polaków. Wbrew pozorom nie są produktami bezwartościowymi, ale należy zwrócić uwagę na ich przygotowanie oraz odpowiednie zestawienie z dodatkami. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat tych warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Warto obalić mit i podkreślić, że kartofle nie tuczą. Kalorii dodają im sosy z dodatkiem mąki, tłuszczyk ze smażenia mielonego czy mizeria na śmietanie. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się 75 kcal. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. To doskonałe źródło witaminy C - średni ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jedząc ziemniaki uzupełniamy niedobory takich pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka.

Prosty a skuteczny sposób Ojca Grande

Duchowny z wrocławskiego klasztoru bonifratrów w swojej książce z poradami kulinarno-zdrowotnymi umieścił praktyczne wskazówki w jaki sposób gotować ziemniaki, aby zachowały prozdrowotne właściwości. Aby nie straciły cennych składników należy dokładnie je wyszorować, a następnie cieniutko obrać - to w skórce i tuż pod kryją się bowiem witaminy oraz minerały. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku. W ten sposób zatrzymamy uwalnianie się skrobi i wypłukiwanie składników. Błędem zdaniem zakonnika jest popularny nawyk zalewania ich zimną wodą. W trakcie gotowania do garnka należy wlać mleko (w proporcjach 250 ml na litr wody), wrzucić masło (ilość wedle uznania) i przekrojoną cebulę. Kartofle solimy dopiero, gdy delikatnie zmiękną. Gotowe odcedzamy, wyjmujemy cebulę i dodajemy do potrawy - rozbite lub w całości.

Co zrobić z wodą po ziemniakach?

Odlanej wody po gotowaniu kartofli lepiej nie wylewać. Według niektórych gospodyń domowych to znakomita baza do zup lub gęstych sosów. Można wykorzystać ją również do kiszenia kapusty (nie może być jednak posolona). Niektórzy używają jej jako naturalny płyn do mycia naczyń - zwłaszcza do usuwania uciążliwego kamienia.

Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką