Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe?

Ziemniaki to nieodłączny element codziennego jadłospisu większości Polaków. Wbrew pozorom nie są produktami bezwartościowymi, ale należy zwrócić uwagę na ich przygotowanie oraz odpowiednie zestawienie z dodatkami. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat tych warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Warto obalić mit i podkreślić, że kartofle nie tuczą. Kalorii dodają im sosy z dodatkiem mąki, tłuszczyk ze smażenia mielonego czy mizeria na śmietanie. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się 75 kcal. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. To doskonałe źródło witaminy C - średni ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jedząc ziemniaki uzupełniamy niedobory takich pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka.

Prosty a skuteczny sposób Ojca Grande

Duchowny z wrocławskiego klasztoru bonifratrów w swojej książce z poradami kulinarno-zdrowotnymi umieścił praktyczne wskazówki w jaki sposób gotować ziemniaki, aby zachowały prozdrowotne właściwości. Aby nie straciły cennych składników należy dokładnie je wyszorować, a następnie cieniutko obrać - to w skórce i tuż pod kryją się bowiem witaminy oraz minerały. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku. W ten sposób zatrzymamy uwalnianie się skrobi i wypłukiwanie składników. Błędem zdaniem zakonnika jest popularny nawyk zalewania ich zimną wodą. W trakcie gotowania do garnka należy wlać mleko (w proporcjach 250 ml na litr wody), wrzucić masło (ilość wedle uznania) i przekrojoną cebulę. Kartofle solimy dopiero, gdy delikatnie zmiękną. Gotowe odcedzamy, wyjmujemy cebulę i dodajemy do potrawy - rozbite lub w całości.

Co zrobić z wodą po ziemniakach?

Odlanej wody po gotowaniu kartofli lepiej nie wylewać. Według niektórych gospodyń domowych to znakomita baza do zup lub gęstych sosów. Można wykorzystać ją również do kiszenia kapusty (nie może być jednak posolona). Niektórzy używają jej jako naturalny płyn do mycia naczyń - zwłaszcza do usuwania uciążliwego kamienia.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀