Jak gotować, by nie marnować? Patenty nie tylko na czas pandemii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Gotowanie w duchu zero waste

Obraz
© 123RF

Kuchnia zero waste jest coraz bardziej popularna – duży wpływ na zmianę naszego postrzegania jedzenia i gotowania na pewno miała pandemia. Jak kupować, gotować i przechowywać jedzenie, by nie marnować? Te patenty zapamiętaj na zawsze!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Dobrze zaopatrzona spiżarnia

Obraz
© 123RF

Nawet jeśli nie masz do dyspozycji dużej spiżarni, a tylko kilka szafek kuchennych, możesz wypełnić je podstawowymi produktami. Dzięki nim w twojej kuchni zawsze będziesz mieć bazę do przygotowania wielu pysznych dań. Co się znajduje na tej liście? Olej, mleko, mąka, bułka tarta, makaron, ryż, 3 rodzaje kaszy, strączki suszone oraz puszkowane, cebula, ziemniaki i jajka. Z tymi produktami możesz stworzyć pyszne śniadania, obiady i kolacje.

/ 5Przerabianie resztek

Obraz
© 123RF

Wykorzystuj to, co zostało ci z poprzedniego dnia. Ugotowane ziemniaki, resztka makaronu ugotowanego do zupy, warzywa z bulionu. Możesz zrobić muffinki z makaronem, usmażyć omlet z jajek z dodatkiem warzyw czy ryżu, zrobić kopytka, kluski z kaszy jaglanej, kotlety warzywne. Możliwości jest wiele!

/ 5Wypełnij zamrażalnik po brzegi

Obraz
© 123RF

Jeśli w szafkach kuchennych masz zapas produktów suchych lub zapuszkowanych, to niewiele ci potrzeba do szczęścia. By posiłek był dobrze zbilansowany, wystarczą warzywa i niewielka ilość mięsa. Wykorzystaj zamrażalnik – zrób zapas mrożonych warzyw, ponieważ są one tak samo wartościowe jak warzywa świeże. Do tego kilka kawałków mięsa i nie musisz wychodzić do sklepu! Pamiętaj o różnorodności: brokuł, zielony groszek, fasolka szparagowa, a także truskawki, jagody, wiśnie – dzięki tym mrożonkom możesz ugotować wszystko, na co tylko masz ochotę.

/ 5Planuj zakupy i posiłki

Obraz
© 123RF

By gotowanie było jak najbardziej efektywne, a zakupy nie wiązały się z marnowaniem nadwyżki jedzenia, zaplanuj zakupy i posiłki. Przed każdą wyprawą do sklepu zastanów się, co będziesz jeść przez najbliższy tydzień i jakie produkty trzeba kupić, by przygotować te dania. Do tego pamiętaj o uzupełnieniu zapasów. Na zakupy idź z listą i skrupulatnie się jej trzymaj.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców