Jak gotować, by nie marnować? Patenty nie tylko na czas pandemii
Gotowanie w duchu zero waste
Kuchnia zero waste jest coraz bardziej popularna – duży wpływ na zmianę naszego postrzegania jedzenia i gotowania na pewno miała pandemia. Jak kupować, gotować i przechowywać jedzenie, by nie marnować? Te patenty zapamiętaj na zawsze!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dobrze zaopatrzona spiżarnia
Nawet jeśli nie masz do dyspozycji dużej spiżarni, a tylko kilka szafek kuchennych, możesz wypełnić je podstawowymi produktami. Dzięki nim w twojej kuchni zawsze będziesz mieć bazę do przygotowania wielu pysznych dań. Co się znajduje na tej liście? Olej, mleko, mąka, bułka tarta, makaron, ryż, 3 rodzaje kaszy, strączki suszone oraz puszkowane, cebula, ziemniaki i jajka. Z tymi produktami możesz stworzyć pyszne śniadania, obiady i kolacje.
Przerabianie resztek
Wykorzystuj to, co zostało ci z poprzedniego dnia. Ugotowane ziemniaki, resztka makaronu ugotowanego do zupy, warzywa z bulionu. Możesz zrobić muffinki z makaronem, usmażyć omlet z jajek z dodatkiem warzyw czy ryżu, zrobić kopytka, kluski z kaszy jaglanej, kotlety warzywne. Możliwości jest wiele!
Wypełnij zamrażalnik po brzegi
Jeśli w szafkach kuchennych masz zapas produktów suchych lub zapuszkowanych, to niewiele ci potrzeba do szczęścia. By posiłek był dobrze zbilansowany, wystarczą warzywa i niewielka ilość mięsa. Wykorzystaj zamrażalnik – zrób zapas mrożonych warzyw, ponieważ są one tak samo wartościowe jak warzywa świeże. Do tego kilka kawałków mięsa i nie musisz wychodzić do sklepu! Pamiętaj o różnorodności: brokuł, zielony groszek, fasolka szparagowa, a także truskawki, jagody, wiśnie – dzięki tym mrożonkom możesz ugotować wszystko, na co tylko masz ochotę.
Planuj zakupy i posiłki
By gotowanie było jak najbardziej efektywne, a zakupy nie wiązały się z marnowaniem nadwyżki jedzenia, zaplanuj zakupy i posiłki. Przed każdą wyprawą do sklepu zastanów się, co będziesz jeść przez najbliższy tydzień i jakie produkty trzeba kupić, by przygotować te dania. Do tego pamiętaj o uzupełnieniu zapasów. Na zakupy idź z listą i skrupulatnie się jej trzymaj.