Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y

Jajko w roli głównej. Jaskółcze gniazda na obiad

Przepis

To danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. Niektórzy uważają, że jajka po szkocku mogły zostać zainspirowana indyjskimi koftami, co nie wydaje się dziwne, biorąc pod uwagę silne powiązania Brytyjczyków z Indiami. Przepis poleca autorka bloga "Daily cooking".

Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Jajko w roli głównej. Jaskółcze gniazda na obiad
Daily Cooking
Składniki
  • 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • 5 jajek
  • 1 mała sucha bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Przepis

4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Zobacz też: kapusta z patelni

Jajko w roli głównej. Jaskółcze gniazda na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-4boc0y

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y