Jajko w roli głównej. Jaskółcze gniazda na obiad
To danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. Niektórzy uważają, że jajka po szkocku mogły zostać zainspirowana indyjskimi koftami, co nie wydaje się dziwne, biorąc pod uwagę silne powiązania Brytyjczyków z Indiami. Przepis poleca autorka bloga "Daily cooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
- 5 jajek
- 1 mała sucha bułka pszenna
- mleko do namoczenia bułki
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze