Jajka z warzywami w galarecie
- 4 jajka
- pół czerwonej papryki
- 100 g szynki
- 100 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
- 150 g zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
- żelatyna
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek i brokuły gotujemy tak, aby były jędrne, a następnie dzielimy brokuły na niewielkie różyczki. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy delikatnie razem.
Do formy wkładamy ugotowane i obrane jajka i zasypujemy warzywami.
Całość zalewamy wcześniej doprawioną solą i pieprzem wodą z galaretką. Żelatynę dodajemy wg przepisu na opakowaniu. W zależności od formy powinniśmy zużyć od 0,5 do 1 litra wody. Po wystygnięciu całość chłodzimy dalej w lodówce. Wyjęcie potrawy z formy ułatwi zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Wysoka temperatura rozpuści żelatynę przy ściankach i cały blok żelatyny łatwo odejdzie od formy. Smacznego!
Zerwijmy z rutyną przygotowywania Wielkanocnego Jajka! Wystarczy do tego galaretka, typowa forma dostępna w każdym markecie i warzywa. Taka przystawka wyśmienicie smakuje z sosem majonezowym lub z chrzanem. Na dodatek nie niesie ze sobą ryzyka przejedzenia.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze