Jajka z pastą z pieczarek
Faszerowane jajka z pastą z pieczarek to jedno z tych dań, które znikają z wielkanocnego stołu w pierwszej kolejności. Tym razem proponujemy farsz pieczarkowy z dodatkiem słonecznika i świeżej pietruszki. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 3 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
- 50 g pieczarek
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 cebula
- 3–4 łyżki masła/oleju rzepakowego/kokosowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: oliwa czosnkowa
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Pieczarki oczyścić, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać rozmaryn, łyżkę oleju, posolić. Smażyć na dużym ogniu 4–5 minut, potem ogień zmniejszyć na średni i dusić 10–15 minut, aż pieczarki lekko się zrumienią.
Grzyby zmiksować z majonezem. Na patelnie wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę. Posolić. Zeszklić. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieje. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pastę pieczarkową wymieszać z musztardą francuską, smażoną cebulą, słonecznikiem i natką pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem. Nakładać na połówki jajek. Udekorować świeżo zmielonym pieprzem. Można skropić oliwą czosnkową.
Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze