Jajka z pastą z pieczarek
Faszerowane jajka z pastą z pieczarek to jedno z tych dań, które znikają z wielkanocnego stołu w pierwszej kolejności. Tym razem proponujemy farsz pieczarkowy z dodatkiem słonecznika i świeżej pietruszki. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
- 50 g pieczarek
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 cebula
- 3–4 łyżki masła/oleju rzepakowego/kokosowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: oliwa czosnkowa
Przepis
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Pieczarki oczyścić, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać rozmaryn, łyżkę oleju, posolić. Smażyć na dużym ogniu 4–5 minut, potem ogień zmniejszyć na średni i dusić 10–15 minut, aż pieczarki lekko się zrumienią.
Przepis
Grzyby zmiksować z majonezem. Na patelnie wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę. Posolić. Zeszklić. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieje. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pastę pieczarkową wymieszać z musztardą francuską, smażoną cebulą, słonecznikiem i natką pietruszki.
Przepis
Doprawić solą i pieprzem. Nakładać na połówki jajek. Udekorować świeżo zmielonym pieprzem. Można skropić oliwą czosnkową.