Jabłka w winie z lodami i czekoladą
- 4 jabłka średniej wielkości
- 500 czerwonego wina
- 200 g czekolady z orzechami
- 50 g biszkoptów
- 1 łyżka masło
- garść płatków migdałowych.
- Do podania:
- lody waniliowe lub śmietankowe
- liście melisy
- kakao
Jabłka myjemy i obieramy, wyjmujemy gniazda, np. za pomocą łyżeczki. Należy to robić ostrożnie, aby nie przedziurawić owocu. Czerwone wino wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy jabłka i gotujemy ok. 10-15 minut obracając na każdą stronę. Istotne, że jabłka stały się miękkie, ale nie rozgotowane.
Biszkopty kruszymy za pomocą woreczka i wałka. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z pokruszonymi biszkoptami.
Na patelni rozgrzewamy masło i prażymy na nim płatki migdałowe. Jabłka wyjmujemy z ciepłego wina i napełniamy mieszanką czekoladowo-biszkoptową. Wino przelewamy do mniejszego rondelka, dodajemy ok. 2 łyżek cukru i redukujemy. Powinno nam zostać ok 150 ml. Jabłka układamy na talerzach, polewamy winem, posypujemy płatkami migdałowymi. Dodajemy po gałce lodów, dekorujemy listkami melisy i posypujemy kakao.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze