WP
WP

Jabłka w winie z lodami i czekoladą - Przepis

Trwa ładowanie...
Jabłka w winie z lodami i czekoladą
Podziel się
Składniki
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 500 czerwonego wina
  • 200 g czekolady z orzechami
  • 50 g biszkoptów
  • 1 łyżka masło
  • garść płatków migdałowych.
    • Do podania:
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • liście melisy
  • kakao
Przepis

Jabłka myjemy i obieramy, wyjmujemy gniazda, np. za pomocą łyżeczki. Należy to robić ostrożnie, aby nie przedziurawić owocu. Czerwone wino wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy jabłka i gotujemy ok. 10-15 minut obracając na każdą stronę. Istotne, że jabłka stały się miękkie, ale nie rozgotowane.

Biszkopty kruszymy za pomocą woreczka i wałka. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z pokruszonymi biszkoptami.

Na patelni rozgrzewamy masło i prażymy na nim płatki migdałowe. Jabłka wyjmujemy z ciepłego wina i napełniamy mieszanką czekoladowo-biszkoptową. Wino przelewamy do mniejszego rondelka, dodajemy ok. 2 łyżek cukru i redukujemy. Powinno nam zostać ok 150 ml. Jabłka układamy na talerzach, polewamy winem, posypujemy płatkami migdałowymi. Dodajemy po gałce lodów, dekorujemy listkami melisy i posypujemy kakao.

WP

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP