Jabłka w karmelu
- 12 łyżek cukru trzcinowego
- 3 małe jabłka
- 6 łyżek soku z cytryny
- 9 łyżek wody
- kruszone orzechy np. migdały
- kolorowa posypka
- patyczki do nabijania jabłek
Umyć i obrać ze skórki jabłko, a następnie skropić wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki tej sztuczce owoc nie ściemnieje). W środek wbij patyczek.
Przygotowanie karmelu: wsypać cukier trzcinowy na patelnię, ostrożnie podgrzewać aż się rozpuści. Uważać aby nie przypalić. Zdjąć karmel z ognia tuż przed tym, zanim osiągnie jasno złoty kolor.
Oblewać jabłka karmelem delikatnie z góry, aż zostanie w całości pokryte. Po kilku minutach, kiedy karmel lekko zastygnie, ozdób owoce posypką lub orzechami.
Podziel się opinią
Komentarze