Trwa ładowanie...
d1oncdy
30-11-2014 15:05

Jabłka w karmelu

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1oncdy
Składniki
  • 12 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 małe jabłka
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 9 łyżek wody
  • kruszone orzechy np. migdały
  • kolorowa posypka
  • patyczki do nabijania jabłek
Przepis

Umyć i obrać ze skórki jabłko, a następnie skropić wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki tej sztuczce owoc nie ściemnieje). W środek wbij patyczek.

Przygotowanie karmelu: wsypać cukier trzcinowy na patelnię, ostrożnie podgrzewać aż się rozpuści. Uważać aby nie przypalić. Zdjąć karmel z ognia tuż przed tym, zanim osiągnie jasno złoty kolor.

Oblewać jabłka karmelem delikatnie z góry, aż zostanie w całości pokryte. Po kilku minutach, kiedy karmel lekko zastygnie, ozdób owoce posypką lub orzechami.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1oncdy
d1oncdy
d1oncdy
Więcej tematów
d1oncdy