Jabłecznik kruchy siostry Leonilli
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła (kostka)
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej bułki
- 1,5 kg jabłek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, przenosimy na blaszkę, posypujemy bułką tartą. Nakładamy jabłka, starte na tarce o dużych oczkach. Przykrywamy drugą połową ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 35-40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze