Inspiracje na wiosenne menu

Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Pożegnanie z zimą

Wybór warzyw w zimowych miesiącach jest ograniczony. O tej porze roku na talerzach dominują warzywa korzeniowe, posiłkujemy się również mrożonkami. Choć to całkiem niezłe zastępstwo, wielu z nas tęskni za smakiem i zapachem świeżych produktów. Z jednej strony w sklepach bez trudu można znaleźć warzywa, które kojarzą się głównie z latem, ale nie trzeba być wytrawnym smakoszem, by stwierdzić, że ich walory pozostawiają sporo do życzenia. Nic dziwnego, że z ekscytacją wypatrujemy nowalijek.

Które nowalijki wybierać na początku sezonu?

Pod tą nazwą skrywają się młode warzywa, ale też pierwsze owoce. Jednak w codziennej diecie to właśnie wytrawne specjały kuszą nas najbardziej ze względu na swoją chrupkość i wyrazisty smak, na który warto czekać miesiącami. Już w marcu możemy cieszyć się zaletami wybornego szczypiorku i rzodkiewki. Na przełomie marca i kwietnia na targach zaopatrywać się będziemy w zieloną sałatę, botwinkę, cebulę dymkę, koperek i szczaw. Choć kusi, by jeść je na surowo bez żadnej obróbki i dodatków, część świeżych warzyw przeznacz na zrobienie dipu rzodkiewkowego, którego smak został dodatkowo podkreślony przyprawą uniwersalną Knorr. Pasuje doskonale zarówno do pieczywa, jak i krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw. Iście wiosenna przekąska!

© materiały partnera

Dip rzodkiewkowy

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Połowę pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce
  2. Połącz je z przyprawą Knorr, jogurtem i śmietaną. Następnie schłodź otrzymaną mieszankę w lodówce.
  3. Pozostałe rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek posiekaj.
  4. Wymieszaj je ze schłodzonym sosem. Dip jest gotowy! Możesz go udekorować szczypiorkiem lub kilkoma listkami natki pietruszki.

Lżejsza garderoba i lżejsze posiłki

Wiosną wstępuje w nas nowa energia. Zamiast siedzieć godzinami w wygodnym fotelu wolimy ruszyć na spacer, by nacieszyć się wiosenną aurą. Zmienia się również nasze podejście do posiłków – zwłaszcza jeśli po okresie zimowej stagnacji, zauważyliśmy, że ubrania zrobiły się podejrzanie mniejsze… Gdy w porze obiadu nie mamy ochoty na treściwe gulasze, przygotujmy aromatyczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Wiosna to idealna pora, aby odrzucić żywieniową monotonię i próbować nowych receptur. Jesteśmy przekonani, że zostaną z wami na dłużej.

© materiały partnera

Krem z sałaty

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 Bulion Warzywny Knorr
  • 1 główka sałaty
  • 1 opakowanie Zasmażki Błyskawicznej Jasnej Knorr
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekany pęczek koperku
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • Pieprz do smaku
  • 100 g grzanek z chleba pszennego lub groszku ptysiowego
  • 3 szklanki wody (wrzątek)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę bulionu w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj razem przez 5 minut.
  2. Pokrój drobno sałatę, a czosnek posiekaj.
  3. Wsyp do rosołu opakowanie zasmażki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz za konieczne, to dopraw całość pieprzem i solą.
  5. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.

Wiosną nie zamykaj się w kuchni

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce coraz częściej zaszczyca nas swoimi promieniami, nawet najbardziej uparty domator chętnie opuszcza swoje cztery ściany, by nacieszyć się tą atmosferą. Wiosną warto mieć pod ręką przepisy na nieskomplikowane dania, których zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu. Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką jest najlepszym dowodem na to, że smaczny lunch można przyrządzić w zaledwie 15 minut. Niech planowanie posiłków o tej porze roku będzie łatwe i przyjemne, a do tego wypełnione najsmaczniejszymi produktami sezonowymi.

Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełków fasoli
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Greckiego Knorr
  • 1 czerwona papryka
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.
  2. Oliwki pokrój na połówki, paprykę w cienkie paski, a szczypior drobno posiekaj.
  3. W misce połącz kiełki, paprykę, oliwki oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos i wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.
Materiał prasowy: Knorr
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇