Indyk z awokado i trawą cytrynową - Turkey & avocado & lemon grass
- Składniki:
- 2-3 płaty polędwicy z indyka (około 200 - 300 g)
- 150 g makaronu pszenno - gryczanego Soba
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm papryczki chili
- 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
- 2 garści posiekanej młodej kapusty
- 1 awokado
- łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu rybnego lub balsamicznego
- łyżka oleju
- łyżeczka ziaren sezamu
Jak to zrobić?
- przygotuj marynatę: posiekaj chili, czosnek, trawę cytrynową, zetrzyj imbir i dodaj do sosu sojowego, octu i miodu, wymieszaj
- pokrój indyka w paski i dodaj do marynaty przynajmniej na 20 - 30 min.
- rozgrzej patelnię z olejem i dodaj zamarynowanego indyka, smaż/gotuj około 10 min.
- ugotuj makaron - około 3 min.
- dodaj do indyka
- dodaj pokrojoną kapustę wymieszaj
- odstaw z ognia i dodaj pokrojone awokado, delikatnie wymieszaj, posyp sezamem
Moja rada:
- makaron możesz zastąpić ryżem lub kaszą
- pod koniec smażenia indyka dodałam jeszcze 2 rozdrobnione różyczki kalafiora
- jeśli potrawę zrobisz wcześniej to dopiero przed podaniem dodaj awokado, bowiem podczas gotowania zmienia konsystencję na miękką
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/indyk-z-awokado-i-trawa-cytrynowa.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze