Indyk w aromatycznym sosie cebulowym z tymiankiem

Przepyszny aromatyczny sos i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Brzmi apetycznie? Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Daylicooking"

Indyk w sosie cebulowym z tymiankiemIndyk w sosie cebulowym z tymiankiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 średnia pierś z indyka
  • 3 średnie cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka pszenna do obsypania mięsa

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
  • Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
  • Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
  • Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
  • Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
  • Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokładnie mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
  • Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię