Idealny spód do tarty z rabarbarem i kruszonka do crumble. Zasada 3:2:1

Przepis na kruche ciasto to element kulinarnego elementarza. Podstawa cukiernictwa. Jednak jak to w życiu bywa, to, co takie oczywiste, nie zawsze jest łatwe do wykonania. Wypiek kruchego ciasta także może przysparzać problemów. Chyba że zastosujesz zasadę 3:2:1. Dzięki niej uzyskasz idealny spód.

Przepis na kruszonkę idelanąPrzepis na kruszonkę idelaną
Źródło zdjęć: © Unsplash | Maximilian Zahn

Są przepisy, w których składniki można dodawać "na oko". Jednak przepis na kruche ciasto do nich nie należy. Tu, żeby osiągnąć efekt idealny, należy sztywno trzymać się proporcji. Najlepiej 3:2:1. To sekret idealnego przepisu na kruche ciasto. Takie, które nie jest zbyt twarde lub zbyt sypkie. Delikatne, ale dajce się bez problemu pokroić. W proporcjach ukryty jest stosunek mąki – 300 g, masła – 200 g i cukru – 100 g. Do tego dodaj dwa żółtka i masz przepis na ciasto idealne. Z niego możesz wyczarować przepyszną tartę z sezonowymi owocami, np. truskawkami i rabarbarem. Jeśli pominiesz cukier, przepis możesz także wykorzystać do tart wytrawnych, np. ze szparagami. Kombinacji jest nieskończenie wiele. My prezentujemy przepis na tartę z rabarbarem. Kwaśno-słodką. Orzeźwiającą. Pyszną.

Tarta z rabarbarem

Spód:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

·      2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Staraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Im dłużej będziesz je ogrzewać w rękach, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde po upieczeniu.

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na ok 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty, ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i dociąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do wypieków (to produkt wielorazowy, po wyjęciu z piekarnika wystarczy je umyć). Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 10 minut.

Przepis na rabarbar do ciasta

·      500 g rabarbaru

·      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·      4 łyżki cukru

·      1/3 łyżeczki cynamonu

·      Opakowanie cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

Rabarbar obierz. Odetnij końcówki i liście. Łodygi pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka razem z cukrem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.

Masę rabarbarową wyłóż na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 min.

Tartę z rabarbarem podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Crumble

Z podanego wyżej przepisu na kruche ciasto możesz także przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możesz wykorzystać tu swoje ulubione owoce: jabłka, truskawki, miks owoców jagodowych (także mrożonych), także rabarbar. Przygotuj go tak samo, jak w przepisie na tartę. Przełóż go do małych kokilek (możesz także wykorzystać dużą formę do pieczenia, jeśli chcesz przygotować wersję rodzinną), posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 minut.

Przepis na kruszonkę do crumble

Składniki:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W naczyniu umieść miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟