Idealny spód do tarty z rabarbarem i kruszonka do crumble. Zasada 3:2:1

Przepis na kruche ciasto to element kulinarnego elementarza. Podstawa cukiernictwa. Jednak jak to w życiu bywa, to, co takie oczywiste, nie zawsze jest łatwe do wykonania. Wypiek kruchego ciasta także może przysparzać problemów. Chyba że zastosujesz zasadę 3:2:1. Dzięki niej uzyskasz idealny spód.

Przepis na kruszonkę idelanąPrzepis na kruszonkę idelaną
Źródło zdjęć: © Unsplash | Maximilian Zahn

Są przepisy, w których składniki można dodawać "na oko". Jednak przepis na kruche ciasto do nich nie należy. Tu, żeby osiągnąć efekt idealny, należy sztywno trzymać się proporcji. Najlepiej 3:2:1. To sekret idealnego przepisu na kruche ciasto. Takie, które nie jest zbyt twarde lub zbyt sypkie. Delikatne, ale dajce się bez problemu pokroić. W proporcjach ukryty jest stosunek mąki – 300 g, masła – 200 g i cukru – 100 g. Do tego dodaj dwa żółtka i masz przepis na ciasto idealne. Z niego możesz wyczarować przepyszną tartę z sezonowymi owocami, np. truskawkami i rabarbarem. Jeśli pominiesz cukier, przepis możesz także wykorzystać do tart wytrawnych, np. ze szparagami. Kombinacji jest nieskończenie wiele. My prezentujemy przepis na tartę z rabarbarem. Kwaśno-słodką. Orzeźwiającą. Pyszną.

Tarta z rabarbarem

Spód:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

·      2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Staraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Im dłużej będziesz je ogrzewać w rękach, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde po upieczeniu.

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na ok 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty, ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i dociąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do wypieków (to produkt wielorazowy, po wyjęciu z piekarnika wystarczy je umyć). Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 10 minut.

Przepis na rabarbar do ciasta

·      500 g rabarbaru

·      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·      4 łyżki cukru

·      1/3 łyżeczki cynamonu

·      Opakowanie cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

Rabarbar obierz. Odetnij końcówki i liście. Łodygi pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka razem z cukrem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.

Masę rabarbarową wyłóż na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 min.

Tartę z rabarbarem podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Crumble

Z podanego wyżej przepisu na kruche ciasto możesz także przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możesz wykorzystać tu swoje ulubione owoce: jabłka, truskawki, miks owoców jagodowych (także mrożonych), także rabarbar. Przygotuj go tak samo, jak w przepisie na tartę. Przełóż go do małych kokilek (możesz także wykorzystać dużą formę do pieczenia, jeśli chcesz przygotować wersję rodzinną), posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 minut.

Przepis na kruszonkę do crumble

Składniki:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W naczyniu umieść miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów