Idealny spód do tarty z rabarbarem i kruszonka do crumble. Zasada 3:2:1

Przepis na kruche ciasto to element kulinarnego elementarza. Podstawa cukiernictwa. Jednak jak to w życiu bywa, to, co takie oczywiste, nie zawsze jest łatwe do wykonania. Wypiek kruchego ciasta także może przysparzać problemów. Chyba że zastosujesz zasadę 3:2:1. Dzięki niej uzyskasz idealny spód.

Przepis na kruszonkę idelanąPrzepis na kruszonkę idelaną
Źródło zdjęć: © Unsplash | Maximilian Zahn

Są przepisy, w których składniki można dodawać "na oko". Jednak przepis na kruche ciasto do nich nie należy. Tu, żeby osiągnąć efekt idealny, należy sztywno trzymać się proporcji. Najlepiej 3:2:1. To sekret idealnego przepisu na kruche ciasto. Takie, które nie jest zbyt twarde lub zbyt sypkie. Delikatne, ale dajce się bez problemu pokroić. W proporcjach ukryty jest stosunek mąki – 300 g, masła – 200 g i cukru – 100 g. Do tego dodaj dwa żółtka i masz przepis na ciasto idealne. Z niego możesz wyczarować przepyszną tartę z sezonowymi owocami, np. truskawkami i rabarbarem. Jeśli pominiesz cukier, przepis możesz także wykorzystać do tart wytrawnych, np. ze szparagami. Kombinacji jest nieskończenie wiele. My prezentujemy przepis na tartę z rabarbarem. Kwaśno-słodką. Orzeźwiającą. Pyszną.

Tarta z rabarbarem

Spód:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

·      2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Staraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Im dłużej będziesz je ogrzewać w rękach, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde po upieczeniu.

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na ok 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty, ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i dociąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do wypieków (to produkt wielorazowy, po wyjęciu z piekarnika wystarczy je umyć). Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 10 minut.

Przepis na rabarbar do ciasta

·      500 g rabarbaru

·      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·      4 łyżki cukru

·      1/3 łyżeczki cynamonu

·      Opakowanie cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

Rabarbar obierz. Odetnij końcówki i liście. Łodygi pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka razem z cukrem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.

Masę rabarbarową wyłóż na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 min.

Tartę z rabarbarem podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Crumble

Z podanego wyżej przepisu na kruche ciasto możesz także przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możesz wykorzystać tu swoje ulubione owoce: jabłka, truskawki, miks owoców jagodowych (także mrożonych), także rabarbar. Przygotuj go tak samo, jak w przepisie na tartę. Przełóż go do małych kokilek (możesz także wykorzystać dużą formę do pieczenia, jeśli chcesz przygotować wersję rodzinną), posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 minut.

Przepis na kruszonkę do crumble

Składniki:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W naczyniu umieść miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟