Idealny spód do tarty z rabarbarem i kruszonka do crumble. Zasada 3:2:1

Przepis na kruche ciasto to element kulinarnego elementarza. Podstawa cukiernictwa. Jednak jak to w życiu bywa, to, co takie oczywiste, nie zawsze jest łatwe do wykonania. Wypiek kruchego ciasta także może przysparzać problemów. Chyba że zastosujesz zasadę 3:2:1. Dzięki niej uzyskasz idealny spód.

Przepis na kruszonkę idelanąPrzepis na kruszonkę idelaną
Źródło zdjęć: © Unsplash | Maximilian Zahn

Są przepisy, w których składniki można dodawać "na oko". Jednak przepis na kruche ciasto do nich nie należy. Tu, żeby osiągnąć efekt idealny, należy sztywno trzymać się proporcji. Najlepiej 3:2:1. To sekret idealnego przepisu na kruche ciasto. Takie, które nie jest zbyt twarde lub zbyt sypkie. Delikatne, ale dajce się bez problemu pokroić. W proporcjach ukryty jest stosunek mąki – 300 g, masła – 200 g i cukru – 100 g. Do tego dodaj dwa żółtka i masz przepis na ciasto idealne. Z niego możesz wyczarować przepyszną tartę z sezonowymi owocami, np. truskawkami i rabarbarem. Jeśli pominiesz cukier, przepis możesz także wykorzystać do tart wytrawnych, np. ze szparagami. Kombinacji jest nieskończenie wiele. My prezentujemy przepis na tartę z rabarbarem. Kwaśno-słodką. Orzeźwiającą. Pyszną.

Tarta z rabarbarem

Spód:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

·      2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Staraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Im dłużej będziesz je ogrzewać w rękach, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde po upieczeniu.

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na ok 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty, ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i dociąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do wypieków (to produkt wielorazowy, po wyjęciu z piekarnika wystarczy je umyć). Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 10 minut.

Przepis na rabarbar do ciasta

·      500 g rabarbaru

·      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·      4 łyżki cukru

·      1/3 łyżeczki cynamonu

·      Opakowanie cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

Rabarbar obierz. Odetnij końcówki i liście. Łodygi pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka razem z cukrem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.

Masę rabarbarową wyłóż na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 min.

Tartę z rabarbarem podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Crumble

Z podanego wyżej przepisu na kruche ciasto możesz także przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możesz wykorzystać tu swoje ulubione owoce: jabłka, truskawki, miks owoców jagodowych (także mrożonych), także rabarbar. Przygotuj go tak samo, jak w przepisie na tartę. Przełóż go do małych kokilek (możesz także wykorzystać dużą formę do pieczenia, jeśli chcesz przygotować wersję rodzinną), posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 minut.

Przepis na kruszonkę do crumble

Składniki:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W naczyniu umieść miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯