Idealnie miękkie awokado w 20 minut

Został ci tylko jeden dzień do meksykańskiego przyjęcia z przyjaciółmi, a owoc nadal twardy? Wypróbuj te sposoby!

Do guacamole warto dodać soku z cytryny.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Każdy, kto próbował zrobić guacamole z niedojrzałego awokado wie, że nie jest to łatwe zadanie. Zamiast na próżno próbować je zmiękczyć, lepiej wypróbuj kilka prostych trików. Sprawdziłam je i działają świetnie! Dodatkowo - nie trzeba wydać ani grosza. Sprawdź!

Co zrobić żeby awokado było miękkie w:

3-4 dni

Żeby było miękkie w ciągu kilku dni, po prostu włóż je do brązowej papierowej torby, zamknij klipsem i pozostaw na kuchennym blacie. Awokado naturalnie powoli uwolni etylen, który jest substancją chemiczną odpowiedzialną za dojrzewanie.

1-2 dni

Żeby awokado dojrzało jeszcze szybciej, dodaj do papierowej torby kilka jabłek lub bananów i zamknij worek klipsem do jedzenia. Te owoce również uwalniają etylen, który po zagęszczeniu w papierowej torbie sprawi, że awokado dojrzeje jeszcze szybciej, niż gdyby było samo.

20 minut

Jak uzyskać doskonale dojrzałe awokado w ciągu 20 minut? Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 °C. W międzyczasie szczelnie owiń swoje awokado folią aluminiową, nie pozostawiając żadnych szczelin. Połóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.
Kiedy będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i włóż do lodówki, aby ostygło. Gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce