Idealnie miękkie awokado w 20 minut

Został ci tylko jeden dzień do meksykańskiego przyjęcia z przyjaciółmi, a owoc nadal twardy? Wypróbuj te sposoby!

Do guacamole warto dodać soku z cytryny.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Każdy, kto próbował zrobić guacamole z niedojrzałego awokado wie, że nie jest to łatwe zadanie. Zamiast na próżno próbować je zmiękczyć, lepiej wypróbuj kilka prostych trików. Sprawdziłam je i działają świetnie! Dodatkowo - nie trzeba wydać ani grosza. Sprawdź!

Co zrobić żeby awokado było miękkie w:

3-4 dni

Żeby było miękkie w ciągu kilku dni, po prostu włóż je do brązowej papierowej torby, zamknij klipsem i pozostaw na kuchennym blacie. Awokado naturalnie powoli uwolni etylen, który jest substancją chemiczną odpowiedzialną za dojrzewanie.

1-2 dni

Żeby awokado dojrzało jeszcze szybciej, dodaj do papierowej torby kilka jabłek lub bananów i zamknij worek klipsem do jedzenia. Te owoce również uwalniają etylen, który po zagęszczeniu w papierowej torbie sprawi, że awokado dojrzeje jeszcze szybciej, niż gdyby było samo.

20 minut

Jak uzyskać doskonale dojrzałe awokado w ciągu 20 minut? Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 °C. W międzyczasie szczelnie owiń swoje awokado folią aluminiową, nie pozostawiając żadnych szczelin. Połóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.
Kiedy będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i włóż do lodówki, aby ostygło. Gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀