Idealnie miękkie awokado w 20 minut
Został ci tylko jeden dzień do meksykańskiego przyjęcia z przyjaciółmi, a owoc nadal twardy? Wypróbuj te sposoby!
Każdy, kto próbował zrobić guacamole z niedojrzałego awokado wie, że nie jest to łatwe zadanie. Zamiast na próżno próbować je zmiękczyć, lepiej wypróbuj kilka prostych trików. Sprawdziłam je i działają świetnie! Dodatkowo - nie trzeba wydać ani grosza. Sprawdź!
Co zrobić żeby awokado było miękkie w:
3-4 dni
Żeby było miękkie w ciągu kilku dni, po prostu włóż je do brązowej papierowej torby, zamknij klipsem i pozostaw na kuchennym blacie. Awokado naturalnie powoli uwolni etylen, który jest substancją chemiczną odpowiedzialną za dojrzewanie.
1-2 dni
Żeby awokado dojrzało jeszcze szybciej, dodaj do papierowej torby kilka jabłek lub bananów i zamknij worek klipsem do jedzenia. Te owoce również uwalniają etylen, który po zagęszczeniu w papierowej torbie sprawi, że awokado dojrzeje jeszcze szybciej, niż gdyby było samo.
20 minut
Jak uzyskać doskonale dojrzałe awokado w ciągu 20 minut? Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 °C. W międzyczasie szczelnie owiń swoje awokado folią aluminiową, nie pozostawiając żadnych szczelin. Połóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.
Kiedy będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i włóż do lodówki, aby ostygło. Gotowe!