Idealnie miękkie awokado w 20 minut

Został ci tylko jeden dzień do meksykańskiego przyjęcia z przyjaciółmi, a owoc nadal twardy? Wypróbuj te sposoby!

Do guacamole warto dodać soku z cytryny.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Każdy, kto próbował zrobić guacamole z niedojrzałego awokado wie, że nie jest to łatwe zadanie. Zamiast na próżno próbować je zmiękczyć, lepiej wypróbuj kilka prostych trików. Sprawdziłam je i działają świetnie! Dodatkowo - nie trzeba wydać ani grosza. Sprawdź!

Co zrobić żeby awokado było miękkie w:

3-4 dni

Żeby było miękkie w ciągu kilku dni, po prostu włóż je do brązowej papierowej torby, zamknij klipsem i pozostaw na kuchennym blacie. Awokado naturalnie powoli uwolni etylen, który jest substancją chemiczną odpowiedzialną za dojrzewanie.

1-2 dni

Żeby awokado dojrzało jeszcze szybciej, dodaj do papierowej torby kilka jabłek lub bananów i zamknij worek klipsem do jedzenia. Te owoce również uwalniają etylen, który po zagęszczeniu w papierowej torbie sprawi, że awokado dojrzeje jeszcze szybciej, niż gdyby było samo.

20 minut

Jak uzyskać doskonale dojrzałe awokado w ciągu 20 minut? Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 °C. W międzyczasie szczelnie owiń swoje awokado folią aluminiową, nie pozostawiając żadnych szczelin. Połóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.
Kiedy będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i włóż do lodówki, aby ostygło. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy