Idealnie miękkie awokado w 20 minut

Został ci tylko jeden dzień do meksykańskiego przyjęcia z przyjaciółmi, a owoc nadal twardy? Wypróbuj te sposoby!

Do guacamole warto dodać soku z cytryny.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Każdy, kto próbował zrobić guacamole z niedojrzałego awokado wie, że nie jest to łatwe zadanie. Zamiast na próżno próbować je zmiękczyć, lepiej wypróbuj kilka prostych trików. Sprawdziłam je i działają świetnie! Dodatkowo - nie trzeba wydać ani grosza. Sprawdź!

Co zrobić żeby awokado było miękkie w:

3-4 dni

Żeby było miękkie w ciągu kilku dni, po prostu włóż je do brązowej papierowej torby, zamknij klipsem i pozostaw na kuchennym blacie. Awokado naturalnie powoli uwolni etylen, który jest substancją chemiczną odpowiedzialną za dojrzewanie.

1-2 dni

Żeby awokado dojrzało jeszcze szybciej, dodaj do papierowej torby kilka jabłek lub bananów i zamknij worek klipsem do jedzenia. Te owoce również uwalniają etylen, który po zagęszczeniu w papierowej torbie sprawi, że awokado dojrzeje jeszcze szybciej, niż gdyby było samo.

20 minut

Jak uzyskać doskonale dojrzałe awokado w ciągu 20 minut? Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 °C. W międzyczasie szczelnie owiń swoje awokado folią aluminiową, nie pozostawiając żadnych szczelin. Połóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.
Kiedy będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i włóż do lodówki, aby ostygło. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość