Kurkuma - naturalny antybiotyk. Jak ją stosować w kuchni?

Kurkuma zachwyca swoim charakterystycznym, mocno żółtym kolorem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ lekko gorzkawym smakiem urozmaica potrawy. Oprócz tego odnajdziemy w niej źródło wielu witamin i składników mineralnych.

Kurkuma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELIZAVETA GALITCKAIA
Katarzyna Gileta
2

Kurkuma – charakterystyka i wartości odżywcze

Kurkuma, a właściwa nazwa to ostryż, to rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Ta starożytna przyprawa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Używana jest zarówno jako przyprawa, jak i barwnik. Uprawia się ją w Bengalu, Chinach, Tajwanie, Peru, Sri Lance i Australii. Pierwsze jej zastosowania miały miejsce 4000 lat temu w kulturze wedyjskiej w Indiach. Nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu terra merita, nawiązującemu do koloru ziemi z pigmentem mineralnym.

Kurkuma jest kłączem podobnym do imbiru, posiada szorstką skórkę w kolorze żółtawo-brązowym, budowę segmentową i pomarańczowym wnętrzem. Najczęściej dostępna jest w postaci mielonego jasno-żółtego proszku, Kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm, średnica wynosi 2,5 cm. Zapach kurkumy jest lekko cierpki i ziemisty. Charakteryzuje się ciepłym, aromatycznym smakiem. Można w nim wyczuć nutkę goryczy. Kurkuma wykorzystywana jest głównie w postaci zmielonej. Smak kurkumy szybko wietrzeje, dlatego należy kupować ją z umiarem.

100 g zmielonej kurkumy dostarcza organizmowi 312 kcal, 10 g białka, 4 g tłuszczu, 68 g węglowodanów i 23 g błonnika. Ponadto, kurkuma jest cennym źródłem witaminy C, B6, E, K, tiaminy i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma – właściwości lecznicze

Kurkuma wspomaga pracę mózgu – odpowiada za namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki zawartej w niej kurkuminie, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, oczyszczająco i może zapobiegać chorobom nowotworowym. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne. Wykorzystywana jest w lekarstwach na schorzenia trzustki i zaburzenia trawienia. Może okazać się pomocna w dolegliwościach wątroby – uszkodzenia, niewydolności, ochroni komórki wątrobowe.

Jak dowodzą badania, kurkuma może zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Kurkumina może okazać się niezastąpiona nawet w poważniejszych infekcjach. Kurkuma znalazła także zastosowanie w zwalczeniu chorób oczu – zespołu suchego oka, jaskry, zapaleniu spojówek. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, ponadto, pobudza wydzielanie żółci. W Indiach kurkuma znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Kurkuma pomaga także w odchudzaniu, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma stosowana jest w celu redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych.

Właściwości kurkumy wykorzystywane są także w kosmetyce. Zmielony proszek dodawany jest do szminek, podkładów makijażu i płukanek do włosów. Olejek z kurkumy bywa składnikiem orientalnych perfum. Kurkuma może być elementem maseczki dla cery tłustej i trądzikowej, posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne.

Kurkuma – zastosowanie w kuchni

Kurkuma wykorzystywana jest w kuchni jako samodzielna przyprawa, ale też jest składnikiem mieszanek przyprawowych, m. in. curry. Znana jest głównie z kuchni azjatyckiej. Kurkuma jest wiodącym elementem musztardy i sosu Worcestershire. W postaci mielonej doda aromatu i koloru potrawom duszonym, zupom i ryżowi. Podkreśli złocisty kolor tradycyjnego rosołu. Dopełni smak potraw z drobiu, ryb i owoców morza. Często dodawana jest do marynat. Kurkuma doskonale komponuje się z potrawami z fasoli i soczewicy, jest idealnym barwnikiem makaronu czy ciasta drożdżowego. Kurkuma doda aromatu daniom warzywnym, daniom z jagnięciny czy cielęciny.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok