Kurkuma - naturalny antybiotyk. Jak ją stosować w kuchni?

Kurkuma zachwyca swoim charakterystycznym, mocno żółtym kolorem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ lekko gorzkawym smakiem urozmaica potrawy. Oprócz tego odnajdziemy w niej źródło wielu witamin i składników mineralnych.

Kurkuma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELIZAVETA GALITCKAIA
Katarzyna Gileta

Kurkuma – charakterystyka i wartości odżywcze

Kurkuma, a właściwa nazwa to ostryż, to rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Ta starożytna przyprawa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Używana jest zarówno jako przyprawa, jak i barwnik. Uprawia się ją w Bengalu, Chinach, Tajwanie, Peru, Sri Lance i Australii. Pierwsze jej zastosowania miały miejsce 4000 lat temu w kulturze wedyjskiej w Indiach. Nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu terra merita, nawiązującemu do koloru ziemi z pigmentem mineralnym.

Kurkuma jest kłączem podobnym do imbiru, posiada szorstką skórkę w kolorze żółtawo-brązowym, budowę segmentową i pomarańczowym wnętrzem. Najczęściej dostępna jest w postaci mielonego jasno-żółtego proszku, Kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm, średnica wynosi 2,5 cm. Zapach kurkumy jest lekko cierpki i ziemisty. Charakteryzuje się ciepłym, aromatycznym smakiem. Można w nim wyczuć nutkę goryczy. Kurkuma wykorzystywana jest głównie w postaci zmielonej. Smak kurkumy szybko wietrzeje, dlatego należy kupować ją z umiarem.

100 g zmielonej kurkumy dostarcza organizmowi 312 kcal, 10 g białka, 4 g tłuszczu, 68 g węglowodanów i 23 g błonnika. Ponadto, kurkuma jest cennym źródłem witaminy C, B6, E, K, tiaminy i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma – właściwości lecznicze

Kurkuma wspomaga pracę mózgu – odpowiada za namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki zawartej w niej kurkuminie, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, oczyszczająco i może zapobiegać chorobom nowotworowym. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne. Wykorzystywana jest w lekarstwach na schorzenia trzustki i zaburzenia trawienia. Może okazać się pomocna w dolegliwościach wątroby – uszkodzenia, niewydolności, ochroni komórki wątrobowe.

Jak dowodzą badania, kurkuma może zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Kurkumina może okazać się niezastąpiona nawet w poważniejszych infekcjach. Kurkuma znalazła także zastosowanie w zwalczeniu chorób oczu – zespołu suchego oka, jaskry, zapaleniu spojówek. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, ponadto, pobudza wydzielanie żółci. W Indiach kurkuma znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Kurkuma pomaga także w odchudzaniu, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma stosowana jest w celu redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych.

Właściwości kurkumy wykorzystywane są także w kosmetyce. Zmielony proszek dodawany jest do szminek, podkładów makijażu i płukanek do włosów. Olejek z kurkumy bywa składnikiem orientalnych perfum. Kurkuma może być elementem maseczki dla cery tłustej i trądzikowej, posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne.

Kurkuma – zastosowanie w kuchni

Kurkuma wykorzystywana jest w kuchni jako samodzielna przyprawa, ale też jest składnikiem mieszanek przyprawowych, m. in. curry. Znana jest głównie z kuchni azjatyckiej. Kurkuma jest wiodącym elementem musztardy i sosu Worcestershire. W postaci mielonej doda aromatu i koloru potrawom duszonym, zupom i ryżowi. Podkreśli złocisty kolor tradycyjnego rosołu. Dopełni smak potraw z drobiu, ryb i owoców morza. Często dodawana jest do marynat. Kurkuma doskonale komponuje się z potrawami z fasoli i soczewicy, jest idealnym barwnikiem makaronu czy ciasta drożdżowego. Kurkuma doda aromatu daniom warzywnym, daniom z jagnięciny czy cielęciny.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇