Kurkuma - naturalny antybiotyk. Jak ją stosować w kuchni?

Kurkuma zachwyca swoim charakterystycznym, mocno żółtym kolorem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ lekko gorzkawym smakiem urozmaica potrawy. Oprócz tego odnajdziemy w niej źródło wielu witamin i składników mineralnych.

Kurkuma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELIZAVETA GALITCKAIA
Katarzyna Gileta

Kurkuma – charakterystyka i wartości odżywcze

Kurkuma, a właściwa nazwa to ostryż, to rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Ta starożytna przyprawa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Używana jest zarówno jako przyprawa, jak i barwnik. Uprawia się ją w Bengalu, Chinach, Tajwanie, Peru, Sri Lance i Australii. Pierwsze jej zastosowania miały miejsce 4000 lat temu w kulturze wedyjskiej w Indiach. Nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu terra merita, nawiązującemu do koloru ziemi z pigmentem mineralnym.

Kurkuma jest kłączem podobnym do imbiru, posiada szorstką skórkę w kolorze żółtawo-brązowym, budowę segmentową i pomarańczowym wnętrzem. Najczęściej dostępna jest w postaci mielonego jasno-żółtego proszku, Kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm, średnica wynosi 2,5 cm. Zapach kurkumy jest lekko cierpki i ziemisty. Charakteryzuje się ciepłym, aromatycznym smakiem. Można w nim wyczuć nutkę goryczy. Kurkuma wykorzystywana jest głównie w postaci zmielonej. Smak kurkumy szybko wietrzeje, dlatego należy kupować ją z umiarem.

100 g zmielonej kurkumy dostarcza organizmowi 312 kcal, 10 g białka, 4 g tłuszczu, 68 g węglowodanów i 23 g błonnika. Ponadto, kurkuma jest cennym źródłem witaminy C, B6, E, K, tiaminy i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma – właściwości lecznicze

Kurkuma wspomaga pracę mózgu – odpowiada za namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki zawartej w niej kurkuminie, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, oczyszczająco i może zapobiegać chorobom nowotworowym. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne. Wykorzystywana jest w lekarstwach na schorzenia trzustki i zaburzenia trawienia. Może okazać się pomocna w dolegliwościach wątroby – uszkodzenia, niewydolności, ochroni komórki wątrobowe.

Jak dowodzą badania, kurkuma może zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Kurkumina może okazać się niezastąpiona nawet w poważniejszych infekcjach. Kurkuma znalazła także zastosowanie w zwalczeniu chorób oczu – zespołu suchego oka, jaskry, zapaleniu spojówek. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, ponadto, pobudza wydzielanie żółci. W Indiach kurkuma znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Kurkuma pomaga także w odchudzaniu, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma stosowana jest w celu redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych.

Właściwości kurkumy wykorzystywane są także w kosmetyce. Zmielony proszek dodawany jest do szminek, podkładów makijażu i płukanek do włosów. Olejek z kurkumy bywa składnikiem orientalnych perfum. Kurkuma może być elementem maseczki dla cery tłustej i trądzikowej, posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne.

Kurkuma – zastosowanie w kuchni

Kurkuma wykorzystywana jest w kuchni jako samodzielna przyprawa, ale też jest składnikiem mieszanek przyprawowych, m. in. curry. Znana jest głównie z kuchni azjatyckiej. Kurkuma jest wiodącym elementem musztardy i sosu Worcestershire. W postaci mielonej doda aromatu i koloru potrawom duszonym, zupom i ryżowi. Podkreśli złocisty kolor tradycyjnego rosołu. Dopełni smak potraw z drobiu, ryb i owoców morza. Często dodawana jest do marynat. Kurkuma doskonale komponuje się z potrawami z fasoli i soczewicy, jest idealnym barwnikiem makaronu czy ciasta drożdżowego. Kurkuma doda aromatu daniom warzywnym, daniom z jagnięciny czy cielęciny.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯