Hit lata - zielony groszek

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek, już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Pan zielony groszek

Obraz
© 123RF.COM

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek - już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej....

/ 6Sezonowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Z całą pewnością surowy, młody groszek smakuje wspaniale. Ma też bardzo dużo właściwości odżywczych. Nie jesteśmy jednak skazani, tylko na jedzenie ziaren prosto z łupinki. Dania z groszku są równie wartościowe.

Jakie właściwości ma świeży groszek i co możemy z niego zrobić? - zapytaliśmy Agatę Lewandowską, dietetyka z Poradni Dietosfera.

/ 6Dlaczego warto jeść groszek?

Obraz

Zachwycamy się smakiem młodego groszku. Czy to jedyna zaleta tego warzywa?

- Oczywiście, że nie. Groszek zawiera najważniejszy składnik budulcowy, czyli białko. Jak na warzywo, ma go całkiem sporo. Dodatkowo jest świetnym źródłem błonnika, który pomaga wydalać szkodliwe substancje zalegające w jelitach, a także reguluję cykl przemiany materii. Groszek to także bogactwo ważnych pierwiastków. Zawiera cynk, żelazo oraz potrzebny mięśniom i układowi krwionośnemu - potas. W zielonych nasionach obecne są też też witaminy - m.in. wspomagająca odporność witamina C oraz niezbędne dla kobiet w ciąży foliany.

Jedną z największych zalet groszku są jednak karotenoidy, chroniące oczy przed skutkami działania wolnych rodników i zmniejszające ryzyko pogorszenia wzroku u osób w podeszłym wieku.

/ 6Nie dla każdego

Obraz
© Shutterstock.com

- Niestety nie każdy może po niego sięgać. Powinny unikać go osoby cierpiące na niektóre schorzenia przewodu pokarmowego, na przykład te, które stosują dietę z ograniczoną ilością błonnika. Także osoby, na które groszek działa wzdymająco, nie powinny przesadzać z jego ilością. Jednak większość osób dobrze go toleruje i może korzystać z dobrodziejstw tego warzywa, zwłaszcza teraz, gdy mamy na nie sezon - wyjaśnia Agata Lewandowska.

/ 6Świeży, mrożony, a może konserwowy?

Obraz
© Shutterstock.com

- Od jesieni do wiosny warto sięgać po groszek mrożony. Zachowuje on większość wartości odżywczych. Bardzo popularny groszek konserwowy nie jest aż tak polecany. Część cennych składników przechodzi bowiem do zalewy, którą usuwamy. Dodatkowo zalewa zawiera sporo soli, a ten składnik powinniśmy raczej ograniczać. Poza tym kolor i smak groszku konserwowego, nie są już takie same, jak tego świeżego, surowego, za którym tęsknimy przez cały rok - tłumaczy dietetyczka.

/ 6Groszek w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Jak możemy wykorzystać groszek w kuchni - zarówno ten świeży, jak i mrożony?

- Pomysłów na dania z groszku jest mnóstwo. Ja polecam przygotowanie z niego pysznej i pięknej, zielonej zupy-kremu. Wspaniałe są też groszkowe pasty do pieczywa. Możemy też przyrządzić rewelacyjny, groszkowy sos do ryżu lub makaronu. Warzywo to pasuje też oczywiście do rozmaitych sałatek, potrawek i "jarzynek" do obiadu - jak właśnie marchewka z groszkiem. Z zielonych ziaren możemy też przygotować nadzienie do naleśników i pierogów, albo wykorzystać je do wytrawnego ciasta. Groszek ma w kuchni mnóstwo zastosowań i tak naprawdę tylko od naszej fantazji zależy jakie smakołyki z niego wyczarujemy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji