Hit lata - zielony groszek

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek, już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Pan zielony groszek

Obraz
© 123RF.COM

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek - już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej....

/ 6Sezonowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Z całą pewnością surowy, młody groszek smakuje wspaniale. Ma też bardzo dużo właściwości odżywczych. Nie jesteśmy jednak skazani, tylko na jedzenie ziaren prosto z łupinki. Dania z groszku są równie wartościowe.

Jakie właściwości ma świeży groszek i co możemy z niego zrobić? - zapytaliśmy Agatę Lewandowską, dietetyka z Poradni Dietosfera.

/ 6Dlaczego warto jeść groszek?

Obraz

Zachwycamy się smakiem młodego groszku. Czy to jedyna zaleta tego warzywa?

- Oczywiście, że nie. Groszek zawiera najważniejszy składnik budulcowy, czyli białko. Jak na warzywo, ma go całkiem sporo. Dodatkowo jest świetnym źródłem błonnika, który pomaga wydalać szkodliwe substancje zalegające w jelitach, a także reguluję cykl przemiany materii. Groszek to także bogactwo ważnych pierwiastków. Zawiera cynk, żelazo oraz potrzebny mięśniom i układowi krwionośnemu - potas. W zielonych nasionach obecne są też też witaminy - m.in. wspomagająca odporność witamina C oraz niezbędne dla kobiet w ciąży foliany.

Jedną z największych zalet groszku są jednak karotenoidy, chroniące oczy przed skutkami działania wolnych rodników i zmniejszające ryzyko pogorszenia wzroku u osób w podeszłym wieku.

/ 6Nie dla każdego

Obraz
© Shutterstock.com

- Niestety nie każdy może po niego sięgać. Powinny unikać go osoby cierpiące na niektóre schorzenia przewodu pokarmowego, na przykład te, które stosują dietę z ograniczoną ilością błonnika. Także osoby, na które groszek działa wzdymająco, nie powinny przesadzać z jego ilością. Jednak większość osób dobrze go toleruje i może korzystać z dobrodziejstw tego warzywa, zwłaszcza teraz, gdy mamy na nie sezon - wyjaśnia Agata Lewandowska.

/ 6Świeży, mrożony, a może konserwowy?

Obraz
© Shutterstock.com

- Od jesieni do wiosny warto sięgać po groszek mrożony. Zachowuje on większość wartości odżywczych. Bardzo popularny groszek konserwowy nie jest aż tak polecany. Część cennych składników przechodzi bowiem do zalewy, którą usuwamy. Dodatkowo zalewa zawiera sporo soli, a ten składnik powinniśmy raczej ograniczać. Poza tym kolor i smak groszku konserwowego, nie są już takie same, jak tego świeżego, surowego, za którym tęsknimy przez cały rok - tłumaczy dietetyczka.

/ 6Groszek w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Jak możemy wykorzystać groszek w kuchni - zarówno ten świeży, jak i mrożony?

- Pomysłów na dania z groszku jest mnóstwo. Ja polecam przygotowanie z niego pysznej i pięknej, zielonej zupy-kremu. Wspaniałe są też groszkowe pasty do pieczywa. Możemy też przyrządzić rewelacyjny, groszkowy sos do ryżu lub makaronu. Warzywo to pasuje też oczywiście do rozmaitych sałatek, potrawek i "jarzynek" do obiadu - jak właśnie marchewka z groszkiem. Z zielonych ziaren możemy też przygotować nadzienie do naleśników i pierogów, albo wykorzystać je do wytrawnego ciasta. Groszek ma w kuchni mnóstwo zastosowań i tak naprawdę tylko od naszej fantazji zależy jakie smakołyki z niego wyczarujemy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia