Hit lata - zielony groszek

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek, już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Pan zielony groszek

Obraz
© 123RF.COM

Jeden ze spożywczych przebojów lata - młody groszek - już pojawił się na straganach. Sezon na to wspaniałe warzywo nie jest niestety zbyt długi, dlatego powinniśmy się nim cieszyć, póki jest. Najwięksi miłośnicy zielonego groszku nie zadają sobie nawet trudu, by przyrządzać z niego jakieś potrawy. Jedzą pyszne, słodkie ziarna na surowo, czasem nawet razem z łupinkami. Warto przyjrzeć się temu produktowi bliżej....

/ 6Sezonowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Z całą pewnością surowy, młody groszek smakuje wspaniale. Ma też bardzo dużo właściwości odżywczych. Nie jesteśmy jednak skazani, tylko na jedzenie ziaren prosto z łupinki. Dania z groszku są równie wartościowe.

Jakie właściwości ma świeży groszek i co możemy z niego zrobić? - zapytaliśmy Agatę Lewandowską, dietetyka z Poradni Dietosfera.

/ 6Dlaczego warto jeść groszek?

Obraz

Zachwycamy się smakiem młodego groszku. Czy to jedyna zaleta tego warzywa?

- Oczywiście, że nie. Groszek zawiera najważniejszy składnik budulcowy, czyli białko. Jak na warzywo, ma go całkiem sporo. Dodatkowo jest świetnym źródłem błonnika, który pomaga wydalać szkodliwe substancje zalegające w jelitach, a także reguluję cykl przemiany materii. Groszek to także bogactwo ważnych pierwiastków. Zawiera cynk, żelazo oraz potrzebny mięśniom i układowi krwionośnemu - potas. W zielonych nasionach obecne są też też witaminy - m.in. wspomagająca odporność witamina C oraz niezbędne dla kobiet w ciąży foliany.

Jedną z największych zalet groszku są jednak karotenoidy, chroniące oczy przed skutkami działania wolnych rodników i zmniejszające ryzyko pogorszenia wzroku u osób w podeszłym wieku.

/ 6Nie dla każdego

Obraz
© Shutterstock.com

- Niestety nie każdy może po niego sięgać. Powinny unikać go osoby cierpiące na niektóre schorzenia przewodu pokarmowego, na przykład te, które stosują dietę z ograniczoną ilością błonnika. Także osoby, na które groszek działa wzdymająco, nie powinny przesadzać z jego ilością. Jednak większość osób dobrze go toleruje i może korzystać z dobrodziejstw tego warzywa, zwłaszcza teraz, gdy mamy na nie sezon - wyjaśnia Agata Lewandowska.

/ 6Świeży, mrożony, a może konserwowy?

Obraz
© Shutterstock.com

- Od jesieni do wiosny warto sięgać po groszek mrożony. Zachowuje on większość wartości odżywczych. Bardzo popularny groszek konserwowy nie jest aż tak polecany. Część cennych składników przechodzi bowiem do zalewy, którą usuwamy. Dodatkowo zalewa zawiera sporo soli, a ten składnik powinniśmy raczej ograniczać. Poza tym kolor i smak groszku konserwowego, nie są już takie same, jak tego świeżego, surowego, za którym tęsknimy przez cały rok - tłumaczy dietetyczka.

/ 6Groszek w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Jak możemy wykorzystać groszek w kuchni - zarówno ten świeży, jak i mrożony?

- Pomysłów na dania z groszku jest mnóstwo. Ja polecam przygotowanie z niego pysznej i pięknej, zielonej zupy-kremu. Wspaniałe są też groszkowe pasty do pieczywa. Możemy też przyrządzić rewelacyjny, groszkowy sos do ryżu lub makaronu. Warzywo to pasuje też oczywiście do rozmaitych sałatek, potrawek i "jarzynek" do obiadu - jak właśnie marchewka z groszkiem. Z zielonych ziaren możemy też przygotować nadzienie do naleśników i pierogów, albo wykorzystać je do wytrawnego ciasta. Groszek ma w kuchni mnóstwo zastosowań i tak naprawdę tylko od naszej fantazji zależy jakie smakołyki z niego wyczarujemy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd