Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko

Gulab jamun to małe słodkie pączki na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz. Nieodłącznym elementem deseru jest aromatyczny syrop.

Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodkoGulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko
ShirinKader

Ciasto:

  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (może być też pszenna)
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • ½ szklanki płynnej śmietanki 18 proc.
  • 1 łyżka oleju kokosowego (tu nierafinowany)

Syrop:

  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ubitych w moździerzu ziaren kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przepis

Wszystkie składniki ciasta przesiewamy przez sito. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masa powinna odrywać się od dna naczynia, dlatego w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy olej kokosowy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mleka w proszku, jeśli za gęste – rozrzedzamy śmietanką. Z ciasta formujemy małe kulki i smażymy na oleju kokosowym (może być zwykły) rozgrzanym mniej więcej do 180 stopni C. W miarę smażenia kulki zaczną rosnąć i rumienić się na złocisty kolor.
Ważne: nie można smażyć wszystkich kulek jednocześnie, żeby się nie posklejały, należy zostawić między nimi trochę wolnej przestrzeni. W trakcie smażenia kulki delikatnie obracamy. Proces smażenia powinien przebiegać wolno, w przeciwnym razie ciasto będzie surowe w środku. Kiedy gulab jamun zarumienią się, przekładamy je z patelni na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
W tym czasie przygotowujemy syrop: do wody dodajemy cukier, miód i wodę różaną, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Tuż przed zagotowaniem wsypujemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 min. Gdy syrop trochę ostygnie, wrzucamy do niego kulki z ciasta uprzednio nakłute cienką igłą. Trzymamy je w syropie ok. godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy odpowiednio nasiąkają. Powinny przy tym trochę spęcznieć. Gulab jamun przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można posypać je kruszonką z pistacji i płatków różanych.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯