Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko

Gulab jamun to małe słodkie pączki na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz. Nieodłącznym elementem deseru jest aromatyczny syrop.

Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodkoGulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko
ShirinKader

Ciasto:

  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (może być też pszenna)
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • ½ szklanki płynnej śmietanki 18 proc.
  • 1 łyżka oleju kokosowego (tu nierafinowany)

Syrop:

  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ubitych w moździerzu ziaren kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przepis

Wszystkie składniki ciasta przesiewamy przez sito. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masa powinna odrywać się od dna naczynia, dlatego w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy olej kokosowy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mleka w proszku, jeśli za gęste – rozrzedzamy śmietanką. Z ciasta formujemy małe kulki i smażymy na oleju kokosowym (może być zwykły) rozgrzanym mniej więcej do 180 stopni C. W miarę smażenia kulki zaczną rosnąć i rumienić się na złocisty kolor.
Ważne: nie można smażyć wszystkich kulek jednocześnie, żeby się nie posklejały, należy zostawić między nimi trochę wolnej przestrzeni. W trakcie smażenia kulki delikatnie obracamy. Proces smażenia powinien przebiegać wolno, w przeciwnym razie ciasto będzie surowe w środku. Kiedy gulab jamun zarumienią się, przekładamy je z patelni na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
W tym czasie przygotowujemy syrop: do wody dodajemy cukier, miód i wodę różaną, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Tuż przed zagotowaniem wsypujemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 min. Gdy syrop trochę ostygnie, wrzucamy do niego kulki z ciasta uprzednio nakłute cienką igłą. Trzymamy je w syropie ok. godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy odpowiednio nasiąkają. Powinny przy tym trochę spęcznieć. Gulab jamun przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można posypać je kruszonką z pistacji i płatków różanych.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀