Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko
Gulab jamun to małe słodkie pączki na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz. Nieodłącznym elementem deseru jest aromatyczny syrop.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Ciasto:
- 1 szklanka pełnego mleka w proszku
- ¼ szklanki mąki ryżowej (może być też pszenna)
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- ½ szklanki płynnej śmietanki 18 proc.
- 1 łyżka oleju kokosowego (tu nierafinowany)
Syrop:
- 1 ½ szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- ¼ szklanki wody różanej
- 1 łyżka miodu
- 10 ubitych w moździerzu ziaren kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki ciasta przesiewamy przez sito. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masa powinna odrywać się od dna naczynia, dlatego w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy olej kokosowy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mleka w proszku, jeśli za gęste – rozrzedzamy śmietanką. Z ciasta formujemy małe kulki i smażymy na oleju kokosowym (może być zwykły) rozgrzanym mniej więcej do 180 stopni C. W miarę smażenia kulki zaczną rosnąć i rumienić się na złocisty kolor.
Ważne: nie można smażyć wszystkich kulek jednocześnie, żeby się nie posklejały, należy zostawić między nimi trochę wolnej przestrzeni. W trakcie smażenia kulki delikatnie obracamy. Proces smażenia powinien przebiegać wolno, w przeciwnym razie ciasto będzie surowe w środku. Kiedy gulab jamun zarumienią się, przekładamy je z patelni na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
W tym czasie przygotowujemy syrop: do wody dodajemy cukier, miód i wodę różaną, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Tuż przed zagotowaniem wsypujemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 min. Gdy syrop trochę ostygnie, wrzucamy do niego kulki z ciasta uprzednio nakłute cienką igłą. Trzymamy je w syropie ok. godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy odpowiednio nasiąkają. Powinny przy tym trochę spęcznieć. Gulab jamun przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można posypać je kruszonką z pistacji i płatków różanych.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze