Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko

Gulab jamun to małe słodkie pączki na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz. Nieodłącznym elementem deseru jest aromatyczny syrop.

Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodkoGulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko
ShirinKader

Ciasto:

  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (może być też pszenna)
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • ½ szklanki płynnej śmietanki 18 proc.
  • 1 łyżka oleju kokosowego (tu nierafinowany)

Syrop:

  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ubitych w moździerzu ziaren kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przepis

Wszystkie składniki ciasta przesiewamy przez sito. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masa powinna odrywać się od dna naczynia, dlatego w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy olej kokosowy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mleka w proszku, jeśli za gęste – rozrzedzamy śmietanką. Z ciasta formujemy małe kulki i smażymy na oleju kokosowym (może być zwykły) rozgrzanym mniej więcej do 180 stopni C. W miarę smażenia kulki zaczną rosnąć i rumienić się na złocisty kolor.
Ważne: nie można smażyć wszystkich kulek jednocześnie, żeby się nie posklejały, należy zostawić między nimi trochę wolnej przestrzeni. W trakcie smażenia kulki delikatnie obracamy. Proces smażenia powinien przebiegać wolno, w przeciwnym razie ciasto będzie surowe w środku. Kiedy gulab jamun zarumienią się, przekładamy je z patelni na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
W tym czasie przygotowujemy syrop: do wody dodajemy cukier, miód i wodę różaną, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Tuż przed zagotowaniem wsypujemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 min. Gdy syrop trochę ostygnie, wrzucamy do niego kulki z ciasta uprzednio nakłute cienką igłą. Trzymamy je w syropie ok. godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy odpowiednio nasiąkają. Powinny przy tym trochę spęcznieć. Gulab jamun przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można posypać je kruszonką z pistacji i płatków różanych.

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze