Grzyby i dzieci. Od kiedy podawać? Jakie odmiany?

Czy grzyby leśne mogą znaleźć się w diecie małego dziecka? Jakie niosą ze sobą wartości odżywcze i jakie gatunki grzybów w pierwszej kolejności podawać dziecku?

Grzyby i dzieci. Od kiedy podawać? Jakie odmiany?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
SKOMENTUJ

Bez grzybów do 10. roku życia
Racjonalnym progiem wiekowym dla podawania grzybów dziecku, który podawany jest najczęściej przez specjalistów, to 10. rok życia. W pierwszej kolejności dziecko może spożywać pieczarki, choć i w ich przypadku należy zachować szczególną ostrożność.

Teoretycznie pieczarki można podać nawet przedszkolakom, ale najlepiej w małych, znikomych dawkach i stopniowo, aby przekonać się, czy nie wywołują one żadnych przykrych dolegliwości u dziecka.

Grzyby wbrew pozorom nie są zupełnie bezwartościowym składnikiem żywieniowym, ponieważ zawierają dużo białka, witaminy: A, B1, B2, D, PP, C oraz minerały: wapń, żelazo, sód, cynk i jod. Przyswajalność tych składników jest znikoma, zwłaszcza w przypadku grzybów leśnych. Dla pieczarek rozkładanie masy białkowej jest większe, dlatego można je spokojnie wprowadzić do naszej diety i z czasem podawać także dzieciom.

Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów?
Zdecydowana większość ekspertów do spraw żywienia dzieci stoi na stanowisku, że najlepiej wykluczyć w ogóle z diety małego dziecka grzyby. Tłumaczą, że grzyby są ciężkostrawne i dla niedojrzałego układu pokarmowego kilkulatka będą stanowiły poważne obciążenie, skutkujące problemami żołądkowymi. Składnikiem grzybów podrażniającym delikatny przewód pokarmowy dziecka jest chityna, której organizm człowieka nie trawi.

Największym problemem w przypadku grzybów leśnych jest to, że istnieje wysokie ryzyko zatrucia grzybem trującym, a nawet śmiertelnie trującym. Jeśli będzie to grzyb trujący, dziecko w krótkim czasie od spożycia potraw najpewniej zacznie wymiotować, dzięki czemu usunie szkodliwe substancje z organizmu. Natomiast zatrucie śmiertelnie trującym grzybem będzie tragiczne w skutkach. W najlepszym przypadku ratunkiem dla malucha będzie przeszczep wątroby.

Uwaga!
Najlepiej nie podawać ani sobie, ani swoim najbliższym, a w szczególności dzieciom, dań z grzybów niewiadomego pochodzenia, w przypadku których nie mamy całkowitego przekonania, że są to grzyby jadalne i nietrujące. Warto przy tym podkreślić, że co roku na skutek zatrucia grzybami ubierają setki osób. Najczęściej winowajcą jest muchomor sromotnikowy, mylony z młodą, pyszną kanią. Dobrze jest się kierować zasadą, że jeśli tylko mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące grzybów, lepiej ich nie zrywać.

Jeśli nasze dziecko czy inna osoba z bezpośredniego otoczenia nawet w kilka godzin po zjedzeniu potrawy z grzybami poczuje się źle, ma dreszcze, wymioty, biegunkę, powinno się natychmiast skonsultować jej stan zdrowia z lekarzem. Gdyby w domu zachowały się resztki potrawy, warto zabrać je także do lekarza. Nasza szybka reakcja na możliwe zatrucie grzybami może uratować komuś życie. Nie należy więc z tym zwlekać.

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne