Grzyby i dzieci. Od kiedy podawać? Jakie odmiany?

Czy grzyby leśne mogą znaleźć się w diecie małego dziecka? Jakie niosą ze sobą wartości odżywcze i jakie gatunki grzybów w pierwszej kolejności podawać dziecku?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Bez grzybów do 10. roku życia
Racjonalnym progiem wiekowym dla podawania grzybów dziecku, który podawany jest najczęściej przez specjalistów, to 10. rok życia. W pierwszej kolejności dziecko może spożywać pieczarki, choć i w ich przypadku należy zachować szczególną ostrożność.

Teoretycznie pieczarki można podać nawet przedszkolakom, ale najlepiej w małych, znikomych dawkach i stopniowo, aby przekonać się, czy nie wywołują one żadnych przykrych dolegliwości u dziecka.

Grzyby wbrew pozorom nie są zupełnie bezwartościowym składnikiem żywieniowym, ponieważ zawierają dużo białka, witaminy: A, B1, B2, D, PP, C oraz minerały: wapń, żelazo, sód, cynk i jod. Przyswajalność tych składników jest znikoma, zwłaszcza w przypadku grzybów leśnych. Dla pieczarek rozkładanie masy białkowej jest większe, dlatego można je spokojnie wprowadzić do naszej diety i z czasem podawać także dzieciom.

Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów?
Zdecydowana większość ekspertów do spraw żywienia dzieci stoi na stanowisku, że najlepiej wykluczyć w ogóle z diety małego dziecka grzyby. Tłumaczą, że grzyby są ciężkostrawne i dla niedojrzałego układu pokarmowego kilkulatka będą stanowiły poważne obciążenie, skutkujące problemami żołądkowymi. Składnikiem grzybów podrażniającym delikatny przewód pokarmowy dziecka jest chityna, której organizm człowieka nie trawi.

Największym problemem w przypadku grzybów leśnych jest to, że istnieje wysokie ryzyko zatrucia grzybem trującym, a nawet śmiertelnie trującym. Jeśli będzie to grzyb trujący, dziecko w krótkim czasie od spożycia potraw najpewniej zacznie wymiotować, dzięki czemu usunie szkodliwe substancje z organizmu. Natomiast zatrucie śmiertelnie trującym grzybem będzie tragiczne w skutkach. W najlepszym przypadku ratunkiem dla malucha będzie przeszczep wątroby.

Uwaga!
Najlepiej nie podawać ani sobie, ani swoim najbliższym, a w szczególności dzieciom, dań z grzybów niewiadomego pochodzenia, w przypadku których nie mamy całkowitego przekonania, że są to grzyby jadalne i nietrujące. Warto przy tym podkreślić, że co roku na skutek zatrucia grzybami ubierają setki osób. Najczęściej winowajcą jest muchomor sromotnikowy, mylony z młodą, pyszną kanią. Dobrze jest się kierować zasadą, że jeśli tylko mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące grzybów, lepiej ich nie zrywać.

Jeśli nasze dziecko czy inna osoba z bezpośredniego otoczenia nawet w kilka godzin po zjedzeniu potrawy z grzybami poczuje się źle, ma dreszcze, wymioty, biegunkę, powinno się natychmiast skonsultować jej stan zdrowia z lekarzem. Gdyby w domu zachowały się resztki potrawy, warto zabrać je także do lekarza. Nasza szybka reakcja na możliwe zatrucie grzybami może uratować komuś życie. Nie należy więc z tym zwlekać.

Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny