Trwa ładowanie...
d4j72ok
28-10-2022 12:05

Grzyby duszone w pomidorach

Przepis

Robicie przetwory z grzybów? W domowej spiżarni, obok grzybków marynowanych w occie, warto mieć kilka słoiczków z grzybami duszonymi w pomidorach.Smakują wyśmienicie zarówno soli, jak i jako dodatek do innych dań. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

d4j72ok
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg świeżych grzybów
  • 3 większe pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
Przepis
  • Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
  • Na oleju zeszklić cebulę, dodać grzyby. Wszystko podsmażyć (mieszając) przez 4-6 minut. Dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i razem udusić do miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Grzyby duszone w pomidorach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d4j72ok

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
Więcej tematów
d4j72ok