Grzyby duszone w pomidorach
Robicie przetwory z grzybów? W domowej spiżarni, obok grzybków marynowanych w occie, warto mieć kilka słoiczków z grzybami duszonymi w pomidorach.Smakują wyśmienicie zarówno soli, jak i jako dodatek do innych dań. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
- Na oleju zeszklić cebulę, dodać grzyby. Wszystko podsmażyć (mieszając) przez 4-6 minut. Dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i razem udusić do miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze