Zrób to sam
Sezon na kurki trwa. Te niewielkie grzyby świetnie sprawdzą się w zupie, sosie do makaronu lub jako dodatek do jajecznicy. Ich przygotowanie i przechowywanie wbrew pozorom nie jest trudne. Poznajcie proste sposoby jak m.in. oczyszczać, mrozić i smażyć kurki.
Sprytne oczyszczanie
Nie ma nic gorszego niż ziarenka piasku skrzypiące w zębach. Jak więc oczyścić kurki, by raz na zawsze pożegnać ten problem? Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż woda, w której płuczemy kurki będzie czysta. Pamiętajmy, by nie moczyć grzybów zbyt długo, ponieważ stracą smak i aromat. Innym sposobem na oczyszczenie kurek jest ręczne usunięcie większych zanieczyszczeń. Następnie lekko zwilżone grzyby posypujemy obficie mąką. Rękoma obtaczamy dokładnie, aby proszek pokrył każdą kurkę. Na koniec opłukujemy i grzyby są gotowe do wykorzystania.
Mrożenie
Częstym problemem występującym podczas mrożenia kurek jest ich gorzki smak. Jak się przed tym przestrzec? Przed włożeniem do zamrażalnika możemy zblanszować kurki lub przygotować je na parze. Można je także podsmażyć lub poddusić. Dzięki wysokim temperaturom pozbędziemy się gorzkiego posmaku. Warto pamiętać, że do mrożenia powinniśmy używać specjalnych worków lub pojemników. W takiej formie możemy przygotowywać grzyby nie dłużej niż 6 miesięcy.
Suszenie
Zanim zaczniemy ich przygotowanie pamiętajmy, że grzybów przed suszeniem nie powinno się myć. Kurki, które chcemy suszyć powinniśmy oczyścić za pomocą specjalnej szczoteczki. Jest kilka metod suszenia grzybów. Pierwszą metodą jest suszenie w specjalnej suszarce do grzybów. Jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać drugą metodę, czyli suszenie w piekarniku na siatce lub blaszce. Zajmie to kilka godzin. W tym czasie powinniśmy co jakiś czas przekładać kurki na różne strony. Jest także bardziej naturalny sposób. Zebrane w lesie grzyby możemy położyć na blaszce lub nawlec na nitkę i suszyć przez kilka godzin na słońcu.
Smażenie
Smażone kurki to jeden z najpopularniejszych sposobów ich podawania. Aby dobrze je przygotować należy wcześniej oczyszczone grzyby włożyć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Powinno się je smażyć ok. 15 minut na małym ogniu. Warto pamiętać, że sól trzeba dodać na samym końcu. Podczas smażenia można także dodać do nich odrobinę wina, śmietany lub jajko. Smażone kurki zazwyczaj podawane są ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.
Gotowanie
Zanim zaczniemy gotować kurki, należy dobrze je przygotować. Gdy są duże powinno się je pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby powinny być obrane, umyte i dobrze osuszone. Przed gotowaniem można je także moczyć w wodzie lub mleku przez ok. 2 godziny. Kurki gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Rozpoczęcie gotowania liczy się od momentu wrzenia wody. Pamiętajmy, że grzyby powinny być całkowicie przykryte. W praktyce na ok. 1 kg kurek potrzebujemy ok. 1,5-2 litrów wody. Podczas gotowania na pewno pojawi się piana. Należy ją zdjąć. Po pierwszej fazie gotowania grzyby odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie znów je gotujemy ok. 20 minut. Do wody możemy dodać sól oraz przyprawy np. ziele angielskie lub liście laurowe.