Trwa ładowanie...
djig5cf
djig5cf

Gruszkowe ciasto

Przepis
3.9
(14 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • CIASTO
    • 250 g mąki
    • 200 ml mleka
    • 100 g cukru
    • 100 g masła
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • NADZIEJE Z OWOCÓW
    • 3 gruszki
    • 800 ml wody
    • 250 g cukru
    • sok z połówki cytryny
    • 1 łyżeczka cynamonu
Przepis

Obieramy gruszki pozostawiając ogonki. Odcinamy im spody w taki sposób, aby można je było postawić. Do rondla z wodą dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Następnie wkładamy gruszki i czekamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.

W rondlu roztapiamy masło i łączymy je z cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i mąką. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (średnica 20 cm). W jeszcze surowe ciasto wkładamy wcześniej przygotowane gruszki i delikatnie dociskamy. Pieczemy je przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Share
djig5cf

djig5cf
djig5cf
djig5cf