Gruszkowe ciasto
- CIASTO
- 250 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- NADZIEJE Z OWOCÓW
- 3 gruszki
- 800 ml wody
- 250 g cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Obieramy gruszki pozostawiając ogonki. Odcinamy im spody w taki sposób, aby można je było postawić. Do rondla z wodą dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Następnie wkładamy gruszki i czekamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
W rondlu roztapiamy masło i łączymy je z cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i mąką. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (średnica 20 cm). W jeszcze surowe ciasto wkładamy wcześniej przygotowane gruszki i delikatnie dociskamy. Pieczemy je przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze