Grillowanie bez mięsa. Warzywne przysmaki z rusztu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Pyszne i zdrowe

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon grillowy w pełni, a tradycyjne dania z rusztu zaczynają nam się przejadać. Najczęściej grillujemy mięso, kiełbaski czy ryby, a zapominamy o warzywach. Szkoda, bo jarzyny z grilla są pyszne, znakomicie urozmaicają i wzbogacają posiłek.
Przygotowane na ruszcie warzywa to propozycja nie tylko dla wegetarian. Dobrze przyprawione i zarumienione na ogniu, z pewnością zasmakują także mięsożercom. Oto kilka naszych propozycji na nieoczywiste warzywa z grilla.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Cukinia z serem

Obraz
© 123RF

Nadziewane, soczyste cukinie można traktować jako samodzielne danie, ale są one również świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Średniej wielkości cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek, siekamy go drobno z czosnkiem, mieszamy ze startym na tarce serem kozim, dodajemy szczyptę soli i pieprz. Masę wkładamy do wydrążonych cukinii, skrapiamy je oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu 15 minut.

/ 7Grillowane nowalijki

Obraz
© 123RF

Początek lata to pora na świeże, polskie nowalijki. Jemy je najczęściej na surowo, w sałatkach, ale również możemy grillować. Potrzebujemy: pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku z młodymi cebulami, główkę sałaty, koperek, oliwę, sól i pieprz. Oczyszczone i pokrojone w dość duże kawałki warzywa posypujemy koperkiem i doprawiamy w misce oliwą, solą i pieprzem. Zawijamy je w folię aluminiową, układamy na ruszcie i pieczemy 15-20 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 7Pory pieczone

Obraz
© 123RF

Jednym z najsmaczniejszych warzyw z grilla są pory. Najlepsze są młode, wtedy możemy wykorzystać je w całości. Jeśli mamy starsze, grubsze – wykorzystajmy tylko białe części. Pory dokładnie czyścimy, szczególnie między liśćmi, gdzie zawsze jest trochę piasku. Duże kroimy wzdłuż, małe pozostawiamy w całości. Układamy je na folii aluminiowej, posypujemy solą, układamy na nich kilka łyżek masła, zawijamy i pieczemy. Po upieczeniu są słodkie i bardzo smaczne.

/ 7Papryka nadziewana grillowana

Obraz
© 123RF

Nadziewana papryka z grilla to nasza kolejna propozycja. Składniki: kilka strąków papryki, najlepiej w różnych kolorach, ryż, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, papryki kroimy wzdłuż, oczyszczamy z nasion. Ryż mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, wkładamy do papryk, każdą owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny.

/ 7Słodka cebula

Obraz
© 123RF

na grillu możemy również przygotować doskonały dodatek warzywny do mięsa. Duże cebule kroimy w plasterki. Polewamy je oliwą i octem balsamicznym, wsypujemy kilkoma łyżeczkami cukru, łyżeczką ostrej papryki mielonej i szczyptę soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy cebule puszczą sok, układamy je na aluminiowym talerzu, wlewamy sos, przykrywamy folią i pieczemy 15 minut. Po wyjęciu mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

/ 7Kukurydza po amerykańsku

Obraz
© 123RF

Ten prosty przepis na młodą kukurydzę zachwyci każdego. Składniki: kolby kukurydzy z liśćmi, masło, chili, sól, pieprz. Siekamy chili i mieszamy je z masłem, solą i pieprzem. Lekko odchylamy zieloną okrywę kukurydzy, usuwamy znajdujące się pod nią włoski, kolbę smarujemy doprawionym masłem i przykrywamy je na powrót łuskami. Pieczemy na grillu, obracając, przez około pół godziny.

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka