Grillowanie bez mięsa. Warzywne przysmaki z rusztu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Pyszne i zdrowe

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon grillowy w pełni, a tradycyjne dania z rusztu zaczynają nam się przejadać. Najczęściej grillujemy mięso, kiełbaski czy ryby, a zapominamy o warzywach. Szkoda, bo jarzyny z grilla są pyszne, znakomicie urozmaicają i wzbogacają posiłek.
Przygotowane na ruszcie warzywa to propozycja nie tylko dla wegetarian. Dobrze przyprawione i zarumienione na ogniu, z pewnością zasmakują także mięsożercom. Oto kilka naszych propozycji na nieoczywiste warzywa z grilla.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Cukinia z serem

Obraz
© 123RF

Nadziewane, soczyste cukinie można traktować jako samodzielne danie, ale są one również świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Średniej wielkości cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek, siekamy go drobno z czosnkiem, mieszamy ze startym na tarce serem kozim, dodajemy szczyptę soli i pieprz. Masę wkładamy do wydrążonych cukinii, skrapiamy je oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu 15 minut.

/ 7Grillowane nowalijki

Obraz
© 123RF

Początek lata to pora na świeże, polskie nowalijki. Jemy je najczęściej na surowo, w sałatkach, ale również możemy grillować. Potrzebujemy: pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku z młodymi cebulami, główkę sałaty, koperek, oliwę, sól i pieprz. Oczyszczone i pokrojone w dość duże kawałki warzywa posypujemy koperkiem i doprawiamy w misce oliwą, solą i pieprzem. Zawijamy je w folię aluminiową, układamy na ruszcie i pieczemy 15-20 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 7Pory pieczone

Obraz
© 123RF

Jednym z najsmaczniejszych warzyw z grilla są pory. Najlepsze są młode, wtedy możemy wykorzystać je w całości. Jeśli mamy starsze, grubsze – wykorzystajmy tylko białe części. Pory dokładnie czyścimy, szczególnie między liśćmi, gdzie zawsze jest trochę piasku. Duże kroimy wzdłuż, małe pozostawiamy w całości. Układamy je na folii aluminiowej, posypujemy solą, układamy na nich kilka łyżek masła, zawijamy i pieczemy. Po upieczeniu są słodkie i bardzo smaczne.

/ 7Papryka nadziewana grillowana

Obraz
© 123RF

Nadziewana papryka z grilla to nasza kolejna propozycja. Składniki: kilka strąków papryki, najlepiej w różnych kolorach, ryż, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, papryki kroimy wzdłuż, oczyszczamy z nasion. Ryż mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, wkładamy do papryk, każdą owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny.

/ 7Słodka cebula

Obraz
© 123RF

na grillu możemy również przygotować doskonały dodatek warzywny do mięsa. Duże cebule kroimy w plasterki. Polewamy je oliwą i octem balsamicznym, wsypujemy kilkoma łyżeczkami cukru, łyżeczką ostrej papryki mielonej i szczyptę soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy cebule puszczą sok, układamy je na aluminiowym talerzu, wlewamy sos, przykrywamy folią i pieczemy 15 minut. Po wyjęciu mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

/ 7Kukurydza po amerykańsku

Obraz
© 123RF

Ten prosty przepis na młodą kukurydzę zachwyci każdego. Składniki: kolby kukurydzy z liśćmi, masło, chili, sól, pieprz. Siekamy chili i mieszamy je z masłem, solą i pieprzem. Lekko odchylamy zieloną okrywę kukurydzy, usuwamy znajdujące się pod nią włoski, kolbę smarujemy doprawionym masłem i przykrywamy je na powrót łuskami. Pieczemy na grillu, obracając, przez około pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze