Pyszne i zdrowe
Sezon grillowy w pełni, a tradycyjne dania z rusztu zaczynają nam się przejadać. Najczęściej grillujemy mięso, kiełbaski czy ryby, a zapominamy o warzywach. Szkoda, bo jarzyny z grilla są pyszne, znakomicie urozmaicają i wzbogacają posiłek.
Przygotowane na ruszcie warzywa to propozycja nie tylko dla wegetarian. Dobrze przyprawione i zarumienione na ogniu, z pewnością zasmakują także mięsożercom. Oto kilka naszych propozycji na nieoczywiste warzywa z grilla.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Cukinia z serem
Nadziewane, soczyste cukinie można traktować jako samodzielne danie, ale są one również świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Średniej wielkości cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek, siekamy go drobno z czosnkiem, mieszamy ze startym na tarce serem kozim, dodajemy szczyptę soli i pieprz. Masę wkładamy do wydrążonych cukinii, skrapiamy je oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu 15 minut.
Grillowane nowalijki
Początek lata to pora na świeże, polskie nowalijki. Jemy je najczęściej na surowo, w sałatkach, ale również możemy grillować. Potrzebujemy: pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku z młodymi cebulami, główkę sałaty, koperek, oliwę, sól i pieprz. Oczyszczone i pokrojone w dość duże kawałki warzywa posypujemy koperkiem i doprawiamy w misce oliwą, solą i pieprzem. Zawijamy je w folię aluminiową, układamy na ruszcie i pieczemy 15-20 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Pory pieczone
Jednym z najsmaczniejszych warzyw z grilla są pory. Najlepsze są młode, wtedy możemy wykorzystać je w całości. Jeśli mamy starsze, grubsze – wykorzystajmy tylko białe części. Pory dokładnie czyścimy, szczególnie między liśćmi, gdzie zawsze jest trochę piasku. Duże kroimy wzdłuż, małe pozostawiamy w całości. Układamy je na folii aluminiowej, posypujemy solą, układamy na nich kilka łyżek masła, zawijamy i pieczemy. Po upieczeniu są słodkie i bardzo smaczne.
Papryka nadziewana grillowana
Nadziewana papryka z grilla to nasza kolejna propozycja. Składniki: kilka strąków papryki, najlepiej w różnych kolorach, ryż, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, papryki kroimy wzdłuż, oczyszczamy z nasion. Ryż mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, wkładamy do papryk, każdą owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny.
Słodka cebula
na grillu możemy również przygotować doskonały dodatek warzywny do mięsa. Duże cebule kroimy w plasterki. Polewamy je oliwą i octem balsamicznym, wsypujemy kilkoma łyżeczkami cukru, łyżeczką ostrej papryki mielonej i szczyptę soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy cebule puszczą sok, układamy je na aluminiowym talerzu, wlewamy sos, przykrywamy folią i pieczemy 15 minut. Po wyjęciu mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kukurydza po amerykańsku
Ten prosty przepis na młodą kukurydzę zachwyci każdego. Składniki: kolby kukurydzy z liśćmi, masło, chili, sól, pieprz. Siekamy chili i mieszamy je z masłem, solą i pieprzem. Lekko odchylamy zieloną okrywę kukurydzy, usuwamy znajdujące się pod nią włoski, kolbę smarujemy doprawionym masłem i przykrywamy je na powrót łuskami. Pieczemy na grillu, obracając, przez około pół godziny.