Grecka zapiekanka z ryżem i pomidorami. Tanio i pysznie!
Zapiekanka ryżowa z mięsem, pomidorami i serem feta to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrzebujecie do niej jedynie kilku składników. Do zapiekanki można dodać także cukinię lub bakłażana. Będzie wyśmienicie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy.
- Cebulę posiekać,zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone mięso, smażyć jeszcze chwilę.
- Pomidory osączyć, rozgnieść widelcem, wymieszać z zieleniną.
- Ser pokroić w kostkę. Nasmarować masłem formę do zapiekania, układać w niej warstwami ryż,mięso z cebulą, pomidory z bazylią lub natką. Posypać kostkami fety.
- Jajka lekko ubić trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem,polać zapiekankę.
- Włożyć do gorącego piekarnika,zapiec na złoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl