Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny
Gołąbki to klasyk w polskiej kuchni. Warto jednak pokombinować z dobrze znanymi składnikami i przygotować je nieco inaczej. Ryż do gołąbków przykładowo nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli podsmażymy go z cebulą, a następnie poddusimy. Sprawdzony przepis na nową odsłonę gołąbków prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 spora główka kapusty włoskiej
- 700 g dobrej jakości wieprzowiny, np. polędwicy
- 1 szklanka ryżu białego
- 1 duża cebula
Na sos:
- dwa słoiczki dobrego sosu pomidorowego lub pasty pomidorowej
- 2 pęczki świeżego koperku
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z kapusty usunąć głąb. I gotować kapustę około 5 minut, a potem zostawić ją we wrzątku, poczekać aż przestygnie. Przy zdejmowaniu liści delikatnie ścinać gruby nerw. Cebulę posiekać na drobne kawałki i obsmażyć na złoty kolor. Wsypać ryż i go zeszklić cały czas mieszając. Dolać szklankę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, następnie znów dolać około pół szklanki wody i gotować, aż znowu ryż wchłonie wodę. Ryż ma być ugotowany na półtwardo, bo później dojdzie w piekarniku. Przestudzić ryż i wymieszać z surowym mięsem mielonym. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym na niepotrzebnych liściach kapusty. Układamy ciasno i zalewamy do połowy wodą, w której była obgotowana kapusta.Piecz emy w 140 stopni C około 90 minut.
Na patelni obsmażamy na złoto pokrojoną cebulkę, czosnek i dodajemy pastę pomidorową lub dobry sos pomidorowy, gotujemy chwilę i wszystko blendujemy. Dodajemy na koniec posiekany koperek.
Zobacz także: domowe łazanki
src="https://d.wpimg.pl/1685742739--1178398362/lazanki.jpg"/>
Polecamy wideo: jak wybrać dobry ryż?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze