WP

Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.sliwkawegierka.pl
Podziel się

Gołąbki to klasyk w polskiej kuchni. Warto jednak pokombinować z dobrze znanymi składnikami i przygotować je nieco inaczej. Ryż do gołąbków przykładowo nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli podsmażymy go z cebulą, a następnie poddusimy. Sprawdzony przepis na nową odsłonę gołąbków prosto z bloga "Śliwka węgierka".

Składniki
  • 1 spora główka kapusty włoskiej
  • 700 g dobrej jakości wieprzowiny, np. polędwicy
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 duża cebula

Na sos:

  • dwa słoiczki dobrego sosu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis

Z kapusty usunąć głąb. I gotować kapustę około 5 minut, a potem zostawić ją we wrzątku, poczekać aż przestygnie. Przy zdejmowaniu liści delikatnie ścinać gruby nerw. Cebulę posiekać na drobne kawałki i obsmażyć na złoty kolor. Wsypać ryż i go zeszklić cały czas mieszając. Dolać szklankę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, następnie znów dolać około pół szklanki wody i gotować, aż znowu ryż wchłonie wodę. Ryż ma być ugotowany na półtwardo, bo później dojdzie w piekarniku. Przestudzić ryż i wymieszać z surowym mięsem mielonym. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym na niepotrzebnych liściach kapusty. Układamy ciasno i zalewamy do połowy wodą, w której była obgotowana kapusta.Piecz emy w 140 stopni C około 90 minut.

WP

Na patelni obsmażamy na złoto pokrojoną cebulkę, czosnek i dodajemy pastę pomidorową lub dobry sos pomidorowy, gotujemy chwilę i wszystko blendujemy. Dodajemy na koniec posiekany koperek.
Zobacz także: domowe łazanki

Polecamy wideo: jak wybrać dobry ryż?

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP