Trwa ładowanie...
d10bvv7
12-01-2018 23:00

Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny

Przepis

Gołąbki to klasyk w polskiej kuchni. Warto jednak pokombinować z dobrze znanymi składnikami i przygotować je nieco inaczej. Ryż do gołąbków przykładowo nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli podsmażymy go z cebulą, a następnie poddusimy. Sprawdzony przepis na nową odsłonę gołąbków prosto z bloga "Śliwka węgierka".

d10bvv7
4.5
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 1 spora główka kapusty włoskiej
  • 700 g dobrej jakości wieprzowiny, np. polędwicy
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 duża cebula

Na sos:

  • dwa słoiczki dobrego sosu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis

Z kapusty usunąć głąb. I gotować kapustę około 5 minut, a potem zostawić ją we wrzątku, poczekać aż przestygnie. Przy zdejmowaniu liści delikatnie ścinać gruby nerw. Cebulę posiekać na drobne kawałki i obsmażyć na złoty kolor. Wsypać ryż i go zeszklić cały czas mieszając. Dolać szklankę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, następnie znów dolać około pół szklanki wody i gotować, aż znowu ryż wchłonie wodę. Ryż ma być ugotowany na półtwardo, bo później dojdzie w piekarniku. Przestudzić ryż i wymieszać z surowym mięsem mielonym. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym na niepotrzebnych liściach kapusty. Układamy ciasno i zalewamy do połowy wodą, w której była obgotowana kapusta.Piecz emy w 140 stopni C około 90 minut.

Na patelni obsmażamy na złoto pokrojoną cebulkę, czosnek i dodajemy pastę pomidorową lub dobry sos pomidorowy, gotujemy chwilę i wszystko blendujemy. Dodajemy na koniec posiekany koperek.
Zobacz także: domowe łazanki
src="https://d.wpimg.pl/1685742739--1178398362/lazanki.jpg"/>

Polecamy wideo: jak wybrać dobry ryż?

Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

50
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10bvv7
d10bvv7
d10bvv7
d10bvv7
Więcej tematów
d10bvv7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj