Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Posmakują nawet wegetarianom
Aromatyczne, zdrowe, bez grama mięsa. Gołąbki w takim wydaniu posmakują wszystkim. - Gołąbki zawsze przygotowuję z kapusty włoskiej, uważam że są lepsze, smaczniejsze, ale to rzecz gustu, można przygotować je również z kapusty białej - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- kapusta włoska
- 400 ml kaszy gryczanej
- 300 g cebuli
- 120 g suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- kolendra
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- olej
- bulion warzywny, około 200 ml
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać, aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem. Grzyby wypłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól. Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli. Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku. Brytfankę z pokrywą/gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać wywarem z grzybów i w razie potrzeby bulionem.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze