Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Posmakują nawet wegetarianom

Aromatyczne, zdrowe, bez grama mięsa. Gołąbki w takim wydaniu posmakują wszystkim. - Gołąbki zawsze przygotowuję z kapusty włoskiej, uważam że są lepsze, smaczniejsze, ale to rzecz gustu, można przygotować je również z kapusty białej - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

kapusta faszerowanakapusta faszerowana
Joanna Krzewińska

Składniki

  • kapusta włoska
  • 400 ml kaszy gryczanej
  • 300 g cebuli
  • 120 g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
  • bulion warzywny, około 200 ml

Przepis

Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać, aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem. Grzyby wypłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować do miękkości.

Przepis

Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól. Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli. Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku. Brytfankę z pokrywą/gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać wywarem z grzybów i w razie potrzeby bulionem.

Przepis

Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇