Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Posmakują nawet wegetarianom

Aromatyczne, zdrowe, bez grama mięsa. Gołąbki w takim wydaniu posmakują wszystkim. - Gołąbki zawsze przygotowuję z kapusty włoskiej, uważam że są lepsze, smaczniejsze, ale to rzecz gustu, można przygotować je również z kapusty białej - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

kapusta faszerowanakapusta faszerowana
Joanna Krzewińska

Składniki

  • kapusta włoska
  • 400 ml kaszy gryczanej
  • 300 g cebuli
  • 120 g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
  • bulion warzywny, około 200 ml

Przepis

Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać, aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem. Grzyby wypłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować do miękkości.

Przepis

Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól. Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli. Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku. Brytfankę z pokrywą/gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać wywarem z grzybów i w razie potrzeby bulionem.

Przepis

Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀