Trwa ładowanie...
d2v9izy
28-01-2017 12:24

Gołąbki z dzika z kaszą jaglaną prażoną

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
d2v9izy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • główka kapusty kiszonej lub kapusty białej,
  • 600 g mięsa dzika (karkówka, łopatka, gulaszowe),
  • 1 cebula,
  • 100 g kaszy jaglanej prażonej,
  • 5 owoców jałowca,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (np. gęsi, może być smalec, masło),
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.
Przepis

Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem.

Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać, aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.

Gołąbki wypełnić farszem i ciasto zwinąć. Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
Zobacz także: przepis na faworki angielskie

Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Gołąbki z dzika z kaszą jaglaną prażoną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2v9izy
d2v9izy
d2v9izy
d2v9izy
Więcej tematów
d2v9izy

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj