- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 jajka
- 4 grube plastry szynki
- kiełki lub szczypiorek do przybrania
- tłuszcz do posmarowania kokpitek (małych miseczek żaroodpornych)
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować, a następnie pokroić na cztery prostokąty. Złożyć na pół i umieścić w kokpitkach. Dodać szynkę, wbić jajka (po jednym na gniazdko, białkiem delikatnie posmarować brzegi) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągając najpierw należy podważyć boki, aby ciasto odeszło od foremki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl