Glicerydy kwasów tłuszczowych - E471

E471 to oznaczenie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych dodawanych do żywności w formie emulgatorów. Związki te można znaleźć m.in. w margarynach, ciastkach oraz dżemach. Chcesz wiedzieć więcej o tajemniczym E471? Zastanawia Cię, czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? W jakich innych produktach znajdują się glicerydy kwasów tłuszczowych?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

E471 glicerydy kwasów tłuszczowych – czym są?

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to występujące naturalnie związki chemiczne, które znajdują się między innymi w olejach z nasion niektórych roślin. Stężenie tych substancji jest jednak na tyle niskie, że trudno użyć ich w przemyśle spożywczym. Dlatego też używane jako dodatek do żywności mono- i diglicerydy pozyskuje się głównie w sposób syntetyczny z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Efekt końcowy takiej mieszaniny ma skład bardzo zbliżony do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

E471 jako chemiczny dodatek do żywności

Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oznaczane są na specjalnej liście związków E symbolem E471. Dodatek ten spełnia w produktach spożywczych funkcję emulgatora, ale często też nośnika oraz stabilizatora. Według obecnych przepisów i standardów nie ma żadnych przeciwskazań używania glicerydów kwasów tłuszczowych do produkcji żywności – substancje te uznawane są za całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie zostały określone normy lub limity ich spożycia. Nieznane są również żadne efekty uboczne metabolizmu tego typu tłuszczów. Producenci poszczególnych artykułów żywnościowych zobowiązani są używać E471 w swoich wyrobach zgodnie z zasadą quantum satis.

E471 – gdzie występuje?

Dodatek chemiczny E471 znaleźć można między inny w następujących produktach:
• wyroby kakaowe i czekoladowe,
• dżemy i galaretki,
• ryż błyskawiczny,
• oleje pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
makarony,
• margaryna,
• herbatniki, sucharki i inne ciastka,
budynie,
• śmietanka pasteryzowana,
• chleb (tylko wytworzony mąki pszennej, wody, zakwasu, soli i drożdży),
• żywność dla niemowląt (maksymalna dawka 4g/l).

E471 a inne dodatki chemiczne

Glicerydy kwasów tłuszczowych występują najczęściej w żywności wraz z takimi dodatkami chemicznymi jak:
• E171 – dwutlenek tytanu
E296 – kwas jabłkowy
• E322 - lecytyny
• E333 – cytryniany wapnia
• E340 – fosforany potasu
• E352 – jabłczany wapnia
• E380 – cytrynian triamonowy
E517 – siarczan amonu
E529 – tlenek wapnia
• E914 – wosk polietylenowy utleniony
E948 – tlen
• E1452 – sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego.

E471 a kwestia wegetarianizmu

Choć E471 uzyskuje się głównie z olejów roślinnych, dość często zdarza się, że substancja otrzymywana jest z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny więc zwracać uwagę na produkty zwierające syntetyczne glicerydy kwasów tłuszczowych, ponieważ te mogą faktycznie być uzyskiwane z tłuszczów zwierzęcych.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce