Glicerydy kwasów tłuszczowych - E471

E471 to oznaczenie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych dodawanych do żywności w formie emulgatorów. Związki te można znaleźć m.in. w margarynach, ciastkach oraz dżemach. Chcesz wiedzieć więcej o tajemniczym E471? Zastanawia Cię, czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? W jakich innych produktach znajdują się glicerydy kwasów tłuszczowych?

Glicerydy kwasów tłuszczowych - E471
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
1

E471 glicerydy kwasów tłuszczowych – czym są?

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to występujące naturalnie związki chemiczne, które znajdują się między innymi w olejach z nasion niektórych roślin. Stężenie tych substancji jest jednak na tyle niskie, że trudno użyć ich w przemyśle spożywczym. Dlatego też używane jako dodatek do żywności mono- i diglicerydy pozyskuje się głównie w sposób syntetyczny z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Efekt końcowy takiej mieszaniny ma skład bardzo zbliżony do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

E471 jako chemiczny dodatek do żywności

Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oznaczane są na specjalnej liście związków E symbolem E471. Dodatek ten spełnia w produktach spożywczych funkcję emulgatora, ale często też nośnika oraz stabilizatora. Według obecnych przepisów i standardów nie ma żadnych przeciwskazań używania glicerydów kwasów tłuszczowych do produkcji żywności – substancje te uznawane są za całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie zostały określone normy lub limity ich spożycia. Nieznane są również żadne efekty uboczne metabolizmu tego typu tłuszczów. Producenci poszczególnych artykułów żywnościowych zobowiązani są używać E471 w swoich wyrobach zgodnie z zasadą quantum satis.

E471 – gdzie występuje?

Dodatek chemiczny E471 znaleźć można między inny w następujących produktach:
• wyroby kakaowe i czekoladowe,
• dżemy i galaretki,
• ryż błyskawiczny,
• oleje pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
makarony,
• margaryna,
• herbatniki, sucharki i inne ciastka,
budynie,
• śmietanka pasteryzowana,
• chleb (tylko wytworzony mąki pszennej, wody, zakwasu, soli i drożdży),
• żywność dla niemowląt (maksymalna dawka 4g/l).

E471 a inne dodatki chemiczne

Glicerydy kwasów tłuszczowych występują najczęściej w żywności wraz z takimi dodatkami chemicznymi jak:
• E171 – dwutlenek tytanu
E296 – kwas jabłkowy
• E322 - lecytyny
• E333 – cytryniany wapnia
• E340 – fosforany potasu
• E352 – jabłczany wapnia
• E380 – cytrynian triamonowy
E517 – siarczan amonu
E529 – tlenek wapnia
• E914 – wosk polietylenowy utleniony
E948 – tlen
• E1452 – sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego.

E471 a kwestia wegetarianizmu

Choć E471 uzyskuje się głównie z olejów roślinnych, dość często zdarza się, że substancja otrzymywana jest z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny więc zwracać uwagę na produkty zwierające syntetyczne glicerydy kwasów tłuszczowych, ponieważ te mogą faktycznie być uzyskiwane z tłuszczów zwierzęcych.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie