Ginger bug (zakwas imbirowy)

Ginger bug (zakwas imbirowy) jest sfermentowaną bazą (starterem) do produkcji piwa imbirowego (gin z tonikiem może się schować!) i innych egzotycznych naturalnych napojów gazowanych. Pochodzi z Karaibów, z gorącego klimatu sprzyjającego uprawie trzciny cukrowej i oczywiście fermentacji! Ma bardzo intensywny smak imbiru, nie należy go spożywać bez rozcieńczenia.

Zakwas imbirowy używany do fermentacji soków owocowych lub warzywnychZakwas imbirowy używany do fermentacji soków owocowych lub warzywnych
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 korzeń imbiru
  • cukier
  • 500 ml wody źródlanej lub przefiltrowanej wody kranowej

AKCESORIA:

  • 1 hermetyczny słoik o pojemności 1 l
  • 1 tarka
  • 1 łyżka stołowa ze stali nierdzewnej

Przepis

  • Opłucz korzeń imbiru i nie obieraj go ze skórki. Zetrzyj na tarce ilość odpowiadającą 1 łyżce (wraz ze skórką).
  • Włóż imbir do słoika, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Wymieszaj energicznie łyżką lub zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij słoikiem.
  • Otwórz słoik, aby wpuścić trochę powietrza, i powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie. Zakwas imbirowy musi być dotleniony, aby mógł zacząć działać.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 30 st. C), nad lodówką lub na kaloryferze (uważaj jednak, aby temperatura nie wzrosła za bardzo).
  • Następnego dnia zetrzyj na tarce taką samą ilość imbiru i dodaj do słoika z taką samą ilością cukru, dokładnie wymieszaj, kilka razy wstrząśnij słoikiem. Po 3 dniach powinny się pojawić bąbelki. W ten sposób dokarmiaj zakwas przez kolejne 2 dni.
  • Umieszczenie korzenia imbiru w zamrażarce na kilka godzin ułatwi jego starcie.
  • Imbir pochodzi z Karaibów, więc ciepło jest gwarancją sukcesu tego przepisu. Jeśli chcesz zrobić przerwę w fermentacji, włóż słoik do lodówki.
  • Później możesz reaktywować zakwas – wystarczy doprowadzić go do temperatury pokojowej i dodać odrobinę imbiru i cukru.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru