Ginger bug (zakwas imbirowy)
Ginger bug (zakwas imbirowy) jest sfermentowaną bazą (starterem) do produkcji piwa imbirowego (gin z tonikiem może się schować!) i innych egzotycznych naturalnych napojów gazowanych. Pochodzi z Karaibów, z gorącego klimatu sprzyjającego uprawie trzciny cukrowej i oczywiście fermentacji! Ma bardzo intensywny smak imbiru, nie należy go spożywać bez rozcieńczenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
AKCESORIA:
- 1 hermetyczny słoik o pojemności 1 l
- 1 tarka
- 1 łyżka stołowa ze stali nierdzewnej
- Opłucz korzeń imbiru i nie obieraj go ze skórki. Zetrzyj na tarce ilość odpowiadającą 1 łyżce (wraz ze skórką).
- Włóż imbir do słoika, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Wymieszaj energicznie łyżką lub zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij słoikiem.
- Otwórz słoik, aby wpuścić trochę powietrza, i powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie. Zakwas imbirowy musi być dotleniony, aby mógł zacząć działać.
- Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 30 st. C), nad lodówką lub na kaloryferze (uważaj jednak, aby temperatura nie wzrosła za bardzo).
- Następnego dnia zetrzyj na tarce taką samą ilość imbiru i dodaj do słoika z taką samą ilością cukru, dokładnie wymieszaj, kilka razy wstrząśnij słoikiem. Po 3 dniach powinny się pojawić bąbelki. W ten sposób dokarmiaj zakwas przez kolejne 2 dni.
- Umieszczenie korzenia imbiru w zamrażarce na kilka godzin ułatwi jego starcie.
- Imbir pochodzi z Karaibów, więc ciepło jest gwarancją sukcesu tego przepisu. Jeśli chcesz zrobić przerwę w fermentacji, włóż słoik do lodówki.
- Później możesz reaktywować zakwas – wystarczy doprowadzić go do temperatury pokojowej i dodać odrobinę imbiru i cukru.
Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze