Ginger bug (zakwas imbirowy)

Ginger bug (zakwas imbirowy) jest sfermentowaną bazą (starterem) do produkcji piwa imbirowego (gin z tonikiem może się schować!) i innych egzotycznych naturalnych napojów gazowanych. Pochodzi z Karaibów, z gorącego klimatu sprzyjającego uprawie trzciny cukrowej i oczywiście fermentacji! Ma bardzo intensywny smak imbiru, nie należy go spożywać bez rozcieńczenia.

Zakwas imbirowy używany do fermentacji soków owocowych lub warzywnychZakwas imbirowy używany do fermentacji soków owocowych lub warzywnych
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 korzeń imbiru
  • cukier
  • 500 ml wody źródlanej lub przefiltrowanej wody kranowej

AKCESORIA:

  • 1 hermetyczny słoik o pojemności 1 l
  • 1 tarka
  • 1 łyżka stołowa ze stali nierdzewnej

Przepis

  • Opłucz korzeń imbiru i nie obieraj go ze skórki. Zetrzyj na tarce ilość odpowiadającą 1 łyżce (wraz ze skórką).
  • Włóż imbir do słoika, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Wymieszaj energicznie łyżką lub zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij słoikiem.
  • Otwórz słoik, aby wpuścić trochę powietrza, i powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie. Zakwas imbirowy musi być dotleniony, aby mógł zacząć działać.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 30 st. C), nad lodówką lub na kaloryferze (uważaj jednak, aby temperatura nie wzrosła za bardzo).
  • Następnego dnia zetrzyj na tarce taką samą ilość imbiru i dodaj do słoika z taką samą ilością cukru, dokładnie wymieszaj, kilka razy wstrząśnij słoikiem. Po 3 dniach powinny się pojawić bąbelki. W ten sposób dokarmiaj zakwas przez kolejne 2 dni.
  • Umieszczenie korzenia imbiru w zamrażarce na kilka godzin ułatwi jego starcie.
  • Imbir pochodzi z Karaibów, więc ciepło jest gwarancją sukcesu tego przepisu. Jeśli chcesz zrobić przerwę w fermentacji, włóż słoik do lodówki.
  • Później możesz reaktywować zakwas – wystarczy doprowadzić go do temperatury pokojowej i dodać odrobinę imbiru i cukru.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇