Trwa ładowanie...
d3y8a2m
oprac. Katarzyna Gileta
27-04-2022 08:42

Ginger bug (zakwas imbirowy)

Przepis

Ginger bug (zakwas imbirowy) jest sfermentowaną bazą (starterem) do produkcji piwa imbirowego (gin z tonikiem może się schować!) i innych egzotycznych naturalnych napojów gazowanych. Pochodzi z Karaibów, z gorącego klimatu sprzyjającego uprawie trzciny cukrowej i oczywiście fermentacji! Ma bardzo intensywny smak imbiru, nie należy go spożywać bez rozcieńczenia.

d3y8a2m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: DAVID JAPY
Składniki
  • 1 korzeń imbiru
  • cukier
  • 500 ml wody źródlanej lub przefiltrowanej wody kranowej

AKCESORIA:

  • 1 hermetyczny słoik o pojemności 1 l
  • 1 tarka
  • 1 łyżka stołowa ze stali nierdzewnej
Przepis
  • Opłucz korzeń imbiru i nie obieraj go ze skórki. Zetrzyj na tarce ilość odpowiadającą 1 łyżce (wraz ze skórką).
  • Włóż imbir do słoika, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Wymieszaj energicznie łyżką lub zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij słoikiem.
  • Otwórz słoik, aby wpuścić trochę powietrza, i powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie. Zakwas imbirowy musi być dotleniony, aby mógł zacząć działać.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 30 st. C), nad lodówką lub na kaloryferze (uważaj jednak, aby temperatura nie wzrosła za bardzo).
  • Następnego dnia zetrzyj na tarce taką samą ilość imbiru i dodaj do słoika z taką samą ilością cukru, dokładnie wymieszaj, kilka razy wstrząśnij słoikiem. Po 3 dniach powinny się pojawić bąbelki. W ten sposób dokarmiaj zakwas przez kolejne 2 dni.
  • Umieszczenie korzenia imbiru w zamrażarce na kilka godzin ułatwi jego starcie.
  • Imbir pochodzi z Karaibów, więc ciepło jest gwarancją sukcesu tego przepisu. Jeśli chcesz zrobić przerwę w fermentacji, włóż słoik do lodówki.
  • Później możesz reaktywować zakwas – wystarczy doprowadzić go do temperatury pokojowej i dodać odrobinę imbiru i cukru.

Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ginger bug (zakwas imbirowy)
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1
Share
d3y8a2m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
Więcej tematów
d3y8a2m