Gdzie jesienią i zimą szukać wartościowych warzyw i owoców?

Świeże warzywa powoli się kończą. Ekspert radzi, czym teraz wzbogacić codzienny jadłospis.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Jesień nieuchronnie zapowiada nadejście zimy. Rozpoczął się czas, kiedy ze straganów znikają świeże warzywa i owoce. Często w okresie tym z góry zakładamy, że nasza dieta pozbawiona będzie cennych substancji odżywczych i witamin. Ale czy rzeczywiście późną jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości?

Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej z początkiem tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. W komentarzu do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w artykule prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza znajdziemy informację, że prowadzone w Polsce badania wykazały, iż długość życia dodatnio koreluje ze spożyciem m.in. owoców oraz warzyw. Niezwykle ważną rolę w diecie odgrywają witamina C, beta-karoten, witamina E oraz witamina D.

- Z badań wynika, że warzywa i owoce w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory – stwierdza dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert współpracujący z marką Łowicz i dodaje – Dlatego jako Instytut tak mocno zwracamy uwagę jak ważna jest ich rola w codziennej diecie. Szczególnie w okresie jesieni i zimy, kiedy organizm narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, wirusy i bakterie, prawidłowo zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce odgrywa kluczową rolę.

Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak i aromat. Czasami nawet ich kolor jest inny od tego, który obserwujemy na produktach dostępnych późną wiosną i latem. Z tego powodu w okresie tym coraz rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, tym samym sprawiając, że dieta staje się uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny i niezwykle bogaty w substancje odżywcze pomidor. Powinien on regularnie gościć w menu, przynajmniej kilka razy w tygodniu, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen.

- W okresie późnej jesieni i zimy, doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po przetwory warzywne. Oczywiście należy wybierać te bez dodatku sztucznych substancji, a jedynie wzbogacone przyprawami i poddane bezpiecznemu procesowi pasteryzacji. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych, które w jesienno-zimowym okresie z powodzeniem mogą zastąpić świeże produkty. Dzisiaj naprawdę mamy z czego wybierać. Niech za przykład posłuży nam dalej pomidor, który może być zastąpiony przecierem pomidorowym, pomidorami w puszce, gęstą passatą, czy sokiem. Z każdego z tych produktów przygotujemy smaczne, pełnowartościowe danie, bogate w substancje odżywcze i witaminy - podsumowała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze