Gdzie jesienią i zimą szukać wartościowych warzyw i owoców?

Świeże warzywa powoli się kończą. Ekspert radzi, czym teraz wzbogacić codzienny jadłospis.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Jesień nieuchronnie zapowiada nadejście zimy. Rozpoczął się czas, kiedy ze straganów znikają świeże warzywa i owoce. Często w okresie tym z góry zakładamy, że nasza dieta pozbawiona będzie cennych substancji odżywczych i witamin. Ale czy rzeczywiście późną jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości?

Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej z początkiem tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. W komentarzu do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w artykule prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza znajdziemy informację, że prowadzone w Polsce badania wykazały, iż długość życia dodatnio koreluje ze spożyciem m.in. owoców oraz warzyw. Niezwykle ważną rolę w diecie odgrywają witamina C, beta-karoten, witamina E oraz witamina D.

- Z badań wynika, że warzywa i owoce w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory – stwierdza dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert współpracujący z marką Łowicz i dodaje – Dlatego jako Instytut tak mocno zwracamy uwagę jak ważna jest ich rola w codziennej diecie. Szczególnie w okresie jesieni i zimy, kiedy organizm narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, wirusy i bakterie, prawidłowo zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce odgrywa kluczową rolę.

Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak i aromat. Czasami nawet ich kolor jest inny od tego, który obserwujemy na produktach dostępnych późną wiosną i latem. Z tego powodu w okresie tym coraz rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, tym samym sprawiając, że dieta staje się uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny i niezwykle bogaty w substancje odżywcze pomidor. Powinien on regularnie gościć w menu, przynajmniej kilka razy w tygodniu, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen.

- W okresie późnej jesieni i zimy, doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po przetwory warzywne. Oczywiście należy wybierać te bez dodatku sztucznych substancji, a jedynie wzbogacone przyprawami i poddane bezpiecznemu procesowi pasteryzacji. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych, które w jesienno-zimowym okresie z powodzeniem mogą zastąpić świeże produkty. Dzisiaj naprawdę mamy z czego wybierać. Niech za przykład posłuży nam dalej pomidor, który może być zastąpiony przecierem pomidorowym, pomidorami w puszce, gęstą passatą, czy sokiem. Z każdego z tych produktów przygotujemy smaczne, pełnowartościowe danie, bogate w substancje odżywcze i witaminy - podsumowała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami