Garnek drwala. Szybki obiad z jednego garnka z ziemniakami i kiełbasą
To jednogarnkowe danie składa się z ziemniaków i różnych rodzajów wędzonek: boczku, kiełbasy oraz szynki, zanurzonych w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie bardzo sycące, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
- 15 dag szynki wędzonej lub polędwicy łososiowej
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i pokrojona w plasterki
- 1 mała cukinia pokrojona w półplastry lub kawałek dyni pokrojonej w kostkę
- 1 czerwona papryka pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: majeranku, cząbru, tymianku, 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo:
- 3 łyżki smalcu
- 500-600 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki *
Przepis
- Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać smalec.
- Boczek pokroić w kostkę, podobnie jak szynkę. Dodać wraz z cebulą na rozgrzany smalec i podsmażyć.
- Kiedy wędzonka i cebula lekko się zrumienią, dodać do nich ziemniaki i paprykę (oba rodzaje).
- Zrumienić i przemieszać kilkakrotnie. Następnie dodać cukinię (lub obraną ze skórki dynię) i kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki.
- Po kilku minutach dodać przyprawy i zalać wszystko bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać rozrobiony z gorącym bulionem koncentrat pomidorowy i gotować przez kilka minut.
Przepis
Garnek drwala posypać na talerzu natką pietruszki, można także dodać kleks kwaśnej śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl