Galaretka z ryb

Rybna galaretka to świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Galaretą możemy zalać nie tylko karpia, nie wszyscy bowiem (o zgrozo!) przepadają za tą rybą. Równie dobrze sprawdzą się filety z mintaja czy dorsza. Taka galaretka jest delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z chrzanem czy majonezem.

Galaretka z rybGalaretka z ryb

Składniki

  • 25 dag filetów z dowolnej ryby
  • 2 szklanki wywaru
  • 1 łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • sok z młodych buraczków

Przepis

Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Rybę lekko rozmrozić, pozostawiając 10-15 min. w temp. pokojowej. Wywar zagotować, włożyć rybę, ugotować (ok. 15 min.), wyjąć rozdrobnić, włożyć do naczyń. Wywar przecedzić, dodać żelatynę, ostudzić. Zalać rybę połową galaretki, wstawić do lodówki. Do pozostałej galaretki dolać buraczany sok. Kiedy stężeje, zalać rybę czerwoną galaretką.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść