Trwa ładowanie...
d38vwbo
Monika Lemko

Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza

Przepis

Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty. Na pierwszy rzut oka przypominają nieco placki ziemniaczane, jednak nie ma w nich ani grama ziemniaków. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d38vwbo
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 500 ml mleka,
  • 350 g mąki wrocławskiej,
  • 2 jajka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • świeży koperek.
Przepis
  • Jajka, mąkę i mleko zmiksować na gładkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten.
  • Kapustę delikatnie odcisnąć i drobno pokroić. Do ciasta dodać kapustę, mielony kminek, pokrojony drobniej cały kminek, pieprz, cząber i całość wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić na 10 min, do połączenia smaków.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć placki z dwóch stron jak placki ziemniaczane.
  • Gotowe fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • W międzyczasie przygotować grzyby. Kurki oczyścić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  • Fuczki podawać na ciepło z kurkami i świeżym koperkiem.
Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo