Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza

Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty. Na pierwszy rzut oka przypominają nieco placki ziemniaczane, jednak nie ma w nich ani grama ziemniaków. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerzaFuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza
Monika Lemko

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 350 g mąki wrocławskiej,
  • 2 jajka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • świeży koperek.

Przepis

  • Jajka, mąkę i mleko zmiksować na gładkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten.
  • Kapustę delikatnie odcisnąć i drobno pokroić. Do ciasta dodać kapustę, mielony kminek, pokrojony drobniej cały kminek, pieprz, cząber i całość wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić na 10 min, do połączenia smaków.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć placki z dwóch stron jak placki ziemniaczane.
  • Gotowe fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • W międzyczasie przygotować grzyby. Kurki oczyścić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  • Fuczki podawać na ciepło z kurkami i świeżym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach