Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza
Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty. Na pierwszy rzut oka przypominają nieco placki ziemniaczane, jednak nie ma w nich ani grama ziemniaków. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 500 ml mleka,
- 350 g mąki wrocławskiej,
- 2 jajka,
- 500 g kiszonej kapusty,
- sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.
Ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- 250 g świeżych kurek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- świeży koperek.
- Jajka, mąkę i mleko zmiksować na gładkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten.
- Kapustę delikatnie odcisnąć i drobno pokroić. Do ciasta dodać kapustę, mielony kminek, pokrojony drobniej cały kminek, pieprz, cząber i całość wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić na 10 min, do połączenia smaków.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć placki z dwóch stron jak placki ziemniaczane.
- Gotowe fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie przygotować grzyby. Kurki oczyścić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Fuczki podawać na ciepło z kurkami i świeżym koperkiem.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze