Trwa ładowanie...
dc2bitl
oprac. Katarzyna Gileta

Francuskie bułeczki ptysiowe z serem

Przepis

Gougeres to ptysie serowe. Doskonała przekąska do wina. Mogą być również podawane z dipami lub jako dodatek do zup czy wędlin. Są lekkie i puszyste. Przepis z bloga "Marta M.".

dc2bitl
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Składniki
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
  • garść świeżej natki pietruszki
Przepis
  • Nastaw piekarnik na 220 st. C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
  • W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut.
  • Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
  • Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
  • Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 st. C i 20-25 minut w temperaturze 190 st. C do uzyskania złotego koloru.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Francuskie bułeczki ptysiowe z serem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl