Francuskie bułeczki ptysiowe z serem
Gougeres to ptysie serowe. Doskonała przekąska do wina. Mogą być również podawane z dipami lub jako dodatek do zup czy wędlin. Są lekkie i puszyste. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Nastaw piekarnik na 220 st. C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
- W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut.
- Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
- Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
- Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 st. C i 20-25 minut w temperaturze 190 st. C do uzyskania złotego koloru.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze