Francuskie bułeczki ptysiowe z serem

Gougeres to ptysie serowe. Doskonała przekąska do wina. Mogą być również podawane z dipami lub jako dodatek do zup czy wędlin. Są lekkie i puszyste. Przepis z bloga "Marta M.".

Francuskie bułeczki ptysiowe z seremFrancuskie bułeczki ptysiowe z serem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
  • garść świeżej natki pietruszki

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 220 st. C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
  • W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut.
  • Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
  • Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
  • Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 st. C i 20-25 minut w temperaturze 190 st. C do uzyskania złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru