Flaczki wołowe. Jak przygotować polski klasyk?
Niektórych zniechęca już nazwa, inni krzywią się na myśl o składzie tej potrawy. Jednak wielbicieli flaków nie brakuje. Najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe, jednak ostatnio zwolenników zyskuje potrwa przyrządzana z żołądków drobiowych. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg oczyszczonych i pokrojonych w paseczki flaków wołowych
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchew
- sól, pieprz
- majeranek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mielonej papryki
- 3 l bulionu wołowego
- 1 łyżka masła
Przepis
- Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażamy na masełku warzywa: marchewkę i pietruszkę. Odstawiamy z ognia.
- Flaczki zalewamy bulionem. Do patelni z warzywami dodajemy mąkę i odrobinę chłodnego bulionu lub wodę wszystko mieszamy tak aby nie porobiły się grudki z mąki.
- Wlewamy zawartość do bulionu z flaczkami, doprawiamy przyprawami pieprzem, solą i majerankiem.
- Gotujemy do miękkości flaków. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl