Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 70 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru trzcinowego
  • 90 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem angielski trzcinowy:
  • 325 ml mleka
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru pudru trzcinowego

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową.

Przepis

Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim. Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem trzcinowym, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nie przerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg