Trwa ładowanie...
d1aim7j
27-11-2014 23:44

Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1aim7j
Składniki
  • Ciasto:
  • 70 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru trzcinowego
  • 90 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem angielski trzcinowy:
  • 325 ml mleka
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru pudru trzcinowego
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową.

Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim. Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem trzcinowym, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nie przerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aim7j
d1aim7j
d1aim7j
Więcej tematów
d1aim7j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj