Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise
- Ciasto:
- 70 g prażonych orzechów włoskich
- 150 ml soku pomarańczowego
- 100 g posiekanych suszonych fig
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g miękkiego masła
- 115 g cukru pudru trzcinowego
- 90 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem angielski trzcinowy:
- 325 ml mleka
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru trzcinowego
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową.
Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim. Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z cukrem pudrem trzcinowym, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nie przerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.
Podziel się opinią
Komentarze