Pizza na diecie? Czemu nie
Cienkie ciasto, aromatyczny pomidorowy sos, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Kto z nas nie lubi pizzy? Ten włoski przysmak ma rzesze fanów na całym świecie. Zajadamy się nim, a potem mamy wyrzuty sumienia, że pójdzie nam w boczki. Zupełnie niepotrzebnie! Jak się okazuje, pizza to sekret figury niejednej topmodelki. Jeśli więc one sięgają po to włoskie danie i tak wyglądają, to niby dlaczego, my mielibyśmy sobie go odmawiać? Zobaczcie, kto się objada pizzą!
Pizza na szczupłą sylwetkę?
Panuje przekonanie, że modelki jedzą tylko sałatę i popijają ją wodą. To nieprawda! - Mam rygorystyczną dietę i nie oszukuję z podjadaniem. W pozostałe dni pozwalam sobie na zachcianki - gdy mam ochotę na pizzę, po prostu wybieram się do ulubionej włoskiej restauracji, ale potem obowiązkowo idę na siłownię, aby spalić dodatkowe kalorie. Oczywiście nie jem takich przysmaków codziennie, tylko raz na jakiś czas – mówi w rozmowie z WP Kuchnia Sandra Kubicka. Jak się okazuje, nie tylko polska piękność nie odmawia sobie "jedzeniowych" przyjemności. Na kupowaniu ogromnych ilości pizzy przyłapano Alessandrę Ambrosio. Również Anja Rubik wyznała w jednym z wywiadów, że lubi pizzę.
Jak jeść pizzę i nie przytyć
Nawet na restrykcyjnej diecie nie musimy odmawiać sobie pizzy. Jak to możliwe? Wystarczy raz na jakiś czas zafundować sobie cheat meal, czyli oszukany posiłek. Ta moda przyszła do nas zza oceanu. Chodzi o to, by od czasu do czasu zjeść coś, co naprawdę lubimy np. pizzę. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że jeden wysokokaloryczny posiłek w tygodniu, może przyspieszyć zrzucanie dodatkowych kilogramów. Więcej na temat cheat meal poczytasz tutaj.
Wybieramy dodatki
Pizza może stać się zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim zrezygnujmy z grubego ciasta i podwójnego sera, nie tylko psują smak, ale także zawierają dodatkową porcję kalorii. Im mniej składników, tym pizza jest smaczniejsza. Wybierajmy przede wszystkim świeże warzywa – pomidory, rukolę, szpinak, cukinię, paprykę, cebulę, brokuły. Unikajmy natomiast groszku, kukurydzy czy oliwek. Dostarczą sporo kalorii. Jeśli mięso, to chude – kurczak, szynka. Zrezygnujmy boczku, tłustej kiełbasy, mięsa kebab, salami. Z rozwagą wybierzmy też dodatkowy sos. Zamiast sosu czosnkowego na bazie majonezu czy śmietany, poprośmy o sos pomidorowy lub keczup.
Domowa najlepsza
Jeśli masz problem ze zrobieniem doskonałego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Pizza lubi wysokie temperatury dlatego, jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Sos przygotuj z pomidorów. Następnie pokryj go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami. Gotowy placek wstaw do pieca.