Energia na cały dzień. Śniadania dla ucznia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Witaj szkoło!

Obraz
© 123RF

Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania. Nie macie pomysłu co przygotować tuż przed wyjściem do szkoły? Koniecznie sprawdźcie naszą galerię z najlepszymi śniadaniami dla ucznia.

/ 6Zapiekana owsianka z owocami

Obraz
© 123RF

Składniki: *2 banany, 200 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g płatków owsianych, 100 ml miodu, 150 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżeczka cynamonu.
*
Przygotowanie:
płatki owsiane łączymy z ciepłym mlekiem, miodem i jajkiem, po czym dodajemy płatki migdałów i cynamon. Masę wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Całość pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.

/ 6Jajecznica z pomidorami

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 jajka, 1 pomidor, 1 cebula, 3 pieczarki, masło, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: cebulę, pomidory i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle przez kilka minut, po czym dodajemy rozbite jajka. Mieszamy, aż do momentu, gdy składniki zetną się. Na koniec doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem.

/ 6Amerykańskie pancakes

Obraz
© 123RF

*Składniki: *300 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, kilka łyżek domowych powideł.
*Przygotowanie: *mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. W oddzielnej misce łączymy mleko, rozpuszczone masło i jajko. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Grube, niewielkie placuszki, smażymy na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach. Podajemy z powidłami śliwkowymi.

/ 6Pasta jajeczna

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 jajka, wędzona makrela oddzielona od ości, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypior, sól, pieprz.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę i rozgnieść na drobną masę. Wymieszać z kawałkami wędzonej makreli, majonezem i jogurtem. Na koniec dodać drobno pokrojony szczypior. Doprawić solą i pieprzem.

/ 6Tosty z pomidorami

Obraz
© 123RF

Składniki: chleb tostowy, 2 pomidory, sałata, twarożek, sól, pieprz.
Przygotowanie: kromki chleba wkładamy do opiekacza. Następnie każdą smarujemy po jednej stronie serkiem. Kładziemy na nie liście sałaty oraz plastry pomidorów. Składamy w całość i kroimy na trójkąty.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw