Witaj szkoło!
Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania. Nie macie pomysłu co przygotować tuż przed wyjściem do szkoły? Koniecznie sprawdźcie naszą galerię z najlepszymi śniadaniami dla ucznia.
Zapiekana owsianka z owocami
Składniki: *2 banany, 200 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g płatków owsianych, 100 ml miodu, 150 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżeczka cynamonu.
*Przygotowanie: płatki owsiane łączymy z ciepłym mlekiem, miodem i jajkiem, po czym dodajemy płatki migdałów i cynamon. Masę wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Całość pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Jajecznica z pomidorami
Składniki: 2 jajka, 1 pomidor, 1 cebula, 3 pieczarki, masło, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: cebulę, pomidory i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle przez kilka minut, po czym dodajemy rozbite jajka. Mieszamy, aż do momentu, gdy składniki zetną się. Na koniec doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem.
Amerykańskie pancakes
*Składniki: *300 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, kilka łyżek domowych powideł.
*Przygotowanie: *mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. W oddzielnej misce łączymy mleko, rozpuszczone masło i jajko. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Grube, niewielkie placuszki, smażymy na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach. Podajemy z powidłami śliwkowymi.
Pasta jajeczna
Składniki: 3 jajka, wędzona makrela oddzielona od ości, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypior, sól, pieprz.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę i rozgnieść na drobną masę. Wymieszać z kawałkami wędzonej makreli, majonezem i jogurtem. Na koniec dodać drobno pokrojony szczypior. Doprawić solą i pieprzem.
Tosty z pomidorami
Składniki: chleb tostowy, 2 pomidory, sałata, twarożek, sól, pieprz.
Przygotowanie: kromki chleba wkładamy do opiekacza. Następnie każdą smarujemy po jednej stronie serkiem. Kładziemy na nie liście sałaty oraz plastry pomidorów. Składamy w całość i kroimy na trójkąty.