Energia na cały dzień. Śniadania dla ucznia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Witaj szkoło!

Obraz
© 123RF

Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania. Nie macie pomysłu co przygotować tuż przed wyjściem do szkoły? Koniecznie sprawdźcie naszą galerię z najlepszymi śniadaniami dla ucznia.

/ 6Zapiekana owsianka z owocami

Obraz
© 123RF

Składniki: *2 banany, 200 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g płatków owsianych, 100 ml miodu, 150 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżeczka cynamonu.
*
Przygotowanie:
płatki owsiane łączymy z ciepłym mlekiem, miodem i jajkiem, po czym dodajemy płatki migdałów i cynamon. Masę wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Całość pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.

/ 6Jajecznica z pomidorami

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 jajka, 1 pomidor, 1 cebula, 3 pieczarki, masło, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: cebulę, pomidory i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle przez kilka minut, po czym dodajemy rozbite jajka. Mieszamy, aż do momentu, gdy składniki zetną się. Na koniec doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem.

/ 6Amerykańskie pancakes

Obraz
© 123RF

*Składniki: *300 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, kilka łyżek domowych powideł.
*Przygotowanie: *mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. W oddzielnej misce łączymy mleko, rozpuszczone masło i jajko. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Grube, niewielkie placuszki, smażymy na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach. Podajemy z powidłami śliwkowymi.

/ 6Pasta jajeczna

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 jajka, wędzona makrela oddzielona od ości, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypior, sól, pieprz.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę i rozgnieść na drobną masę. Wymieszać z kawałkami wędzonej makreli, majonezem i jogurtem. Na koniec dodać drobno pokrojony szczypior. Doprawić solą i pieprzem.

/ 6Tosty z pomidorami

Obraz
© 123RF

Składniki: chleb tostowy, 2 pomidory, sałata, twarożek, sól, pieprz.
Przygotowanie: kromki chleba wkładamy do opiekacza. Następnie każdą smarujemy po jednej stronie serkiem. Kładziemy na nie liście sałaty oraz plastry pomidorów. Składamy w całość i kroimy na trójkąty.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja