Dzień sernika. Świętuj razem z nami

Polacy chwalą się swoimi sernikami, ale jak to często bywa, nie jest to przysmak pochodzący z naszego kraju. Zanim trafił on na polskie stoły, znany był w wielu miejscach Europy już setki lat.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dziś jednak nie wyobrażamy sobie świąt bez tego ciasta, a polskie serniki uważane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Z pewnością ten wspaniały wypiek powinien pojawić się na naszych stołach 30 lipca, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Sernika! To także doskonała okazja, by poznać historię tego cukierniczego dzieła sztuki.

Wypiek z tradycją

Początków sernika należy szukać w starożytnej Grecji. Mielony, pieczony twaróg z dodatkiem miodu i bakalii uważany był przez starożytnych za prawdziwy przysmak. To wykwintne danie, trafiało jednak wyłącznie na stoły bogaczy… i zwycięzców. Antyczny odpowiednik sernika był bowiem obok lauru z wawrzynu, jedną z najważniejszych nagród wręczanym zwycięzcom podczas igrzysk olimpijskich.

Z Grecji twarogowe ciasto bardzo szybko trafiło do Rzymu, gdzie wykorzystywano je podczas ceremonii liturgicznych, a także serwowano podczas wystawnych uczt.
Pierwszy znany przepis na sernik ok. 190 roku p.n.e. spisał Marek Porcjusz Katon. "Dwa kilogramy białego sera należy pokruszyć w moździerzu, dodać funt chleba z mąki pszennej, wymieszać, dodać jajo, uformować placek i piec na gorącym kamieniu". Proste, prawda?

Wyprawy Rzymian po całej Europie umożliwiły "promocję" sernika. W niemal każdym podbitym przez legionistów kraju, pojawiały się lokalne wersje tego ciasta. Polska, którą los kolonii rzymskiej ominął, jeszcze czekała na odkrycie tego kulinarnego cudu.

Do naszego kraju sernik przywiózł prawdopodobnie Jan II Sobieski, wracający spod Wiednia. Podobnie jak w przypadku kawy, która również wtedy trafiła do Polski, ciasto z twarogu szybko zyskało ogromną popularność. Od razu zaczęły powstawać nowe przepisy, a sernik stał się jednym z naszych narodowych dań.

Polski sernik

Podstawowym składnikiem wszystkich serników jest biały twaróg, najlepiej dość tłusty. Musi on być bardzo dokładnie zmielony, by nie zawierał grudek. Sernik nie uda się bez dobrej jakości jajek oraz cukru lub miodu. W większości receptur używa się także mąki i dodatków, takich jak rodzynki, orzechy czy owoce. Są jednak przepisy na serniki bez dodatku mąki, a nawet takie, w których rolę skrobiowego spoiwa dla masy serowej pełnią gotowane ziemniaki.

Obraz
© 123RF

W najbardziej popularnych sernikach masa serowa wykładana jest na uprzednio podpieczony spód z ciasta kruchego lub półkruchego. Wierzch bywa posypany kruszonką, dekorowany lukrem, polewą czekoladową, owocami, etc. Czasem obok masy serowej w cieście znajduje się również warstwa masy makowej, orzechowej lub innej.

Nie wszystkie serniki musimy piec. Delikatne i kremowe ciasto możemy ugotować. Najpierw ucieramy masło z cukrem i żółtkami, potem ze zmielonym twarogiem, a następnie łączymy z pianą z białek. Masę wlewamy do formy i gotujemy we wrzątku kilkanaście minut. Po ostudzeniu sernik wyjmujemy z formy.

Latem z kolei bardzo popularnym deserem jest sernik na zimno, w którym do masy z twarogu, jajek i cukru dodajemy pokrojone owoce i żelatynę. Spód takiego sernika stanowią najczęściej pokruszone herbatniki lub biszkopty.

Niektóre wersje polskich serników znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych. Najbardziej znany jest sernik kaszubski. Oprócz twarogu do masy dodaje się ugotowane i drobno przetarte przez sito ziemniaki, które pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność ciasta. Ważnymi dodatkami są rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa. Najbardziej charakterystyczny jest jednak brązowy lukier z kakao.

Światowa kariera

Za naszymi granicami również znajdziemy bardzo smaczne serniki. Niemcy uwielbiają takie z grubo mielonym twarogiem o kwaskowym posmaku. Głównym składnikiem włoskich serników są z kolei serki mascarpone lub ricotta, które dodatkowo wzbogacane są kandyzowanymi owocami lub ekstraktem waniliowym. Anglicy przepadają za sernikami na zimno, serwowanymi w pucharkach z kruszonymi biszkoptami, śmietaną, owocami w zalewie, a czasem także z likierem. Francuzi natomiast przygotowują serniki - tarty, na kruchych spodach z cienką warstwą masy serowej.

Sernik nie należy do deserów dietetycznych. Kilogram tego ciasta, przygotowanego w tradycyjny sposób to ponad 5000 kcal. Aby ciasto odchudzić możemy użyć chudszego twarogu, cukier zastąpić słodzikami, sięgnąć po mąkę razową i zrezygnować z bakalii. Czy jednak smak takiego deseru będzie równie dobry?
Może lepiej zadowolić się mniejszym kawałkiem prawdziwego sernika przygotowanego na bogato? A najlepiej po zjedzeniu deseru wybrać się na długi spacer, by spalić nadmiar kalorii przyjętych z tym fenomenalnym ciastem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja