Sernik
- Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 kostki masła roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- Masa serowa:
- 1 kg sera
- 0.5 kostki masła
- 6-10 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 1.5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- olejek aromatyczny
- rodzynki
- skórka pomarańczowa (według uznania)
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć ciasto na kilka godzin do zamrażarki. Ser i masło przemielić w maszynce. Oddzielić białka od żółtek. Do masy serowej dodać żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Do przygotowanej formy zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę ochłodzonego ciasta, ułożyć masę serową a na nią zetrzeć drugą porcję cista. Sernik piec około 1 godz. Po upieczeniu można posypać wiórkami kokosowym.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze