Dzień Buraka. Świętuj razem z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Polskie superfood

Obraz
© 123RF.COM

Burak to jedno z najmniej docenianiach, choć jednocześnie najzdrowszych warzyw korzeniowych. Najczęściej ląduje obok mielonego kotleta lub w barszczu. Na szczęście coraz chętniej zapraszamy go do swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nadaje się do sałatek, deserów, naleśników, koktajli, past. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia. Wykorzystuje się go również w profilaktyce nowotworowej. 24 listopada burak obchodzi swoje święto.

/ 5Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Burak to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, na dodatek ma tylko 43 kalorie w 100 gramach. Znajdziemy w nim magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, potas i cynk, a także witaminę C, z grupy B, błonnik, fitosterole roślinne i przeciwutleniacze. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, odkwaszają organizm, działają antynowotworowo i spowalniają procesy starzenia. Regularne jedzenie buraków pomaga zmniejszyć stres i poprawić nastrój.

/ 5Prosty trik na gotowanie

Obraz
© 123RF.COM

Kupując buraki, wybierajmy jędrne okazy bez uszkodzonej skórki. Pamiętajmy też, by zawsze gotować je osobno, a nie w towarzystwie innych warzyw. Nie wszystkim odpowiada zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania buraków. Można go jednak w łatwy sposób zneutralizować. Wystarczy wrzucić do wody skórki razowego chleba. Podobny efekt przyniesie dodanie łyżeczki nasion kminku. Aby warzywa nie wyblakły, wodę warto zakwasić. Do wielu dań potrzebujemy pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób warzywa mają dużo bardziej intensywny smak i kolor niż w wersji gotowanej. Buraczki możemy upiec w całości. Nie musimy ich wcześniej obierać.

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Sposobów na wykorzystanie buraka w kuchni są setki. Poza barszczem i surówką można też zrobić carpaccio z oliwą, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki śledziowej z burakami i jajkiem. Klasyką polskiej kuchni są również zasmażane buraczki. Pieczone buraczki mogą zamienić się w zdrowe frytki, wege burgery lub stać się bazą zupy krem. Tarta z burakami w sosie balsamicznym  sprawdzi się jako elegancka przystawka lub danie główne. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. A co powiecie na buraczane brownie lub babeczki?

/ 5Sok z kiszonych buraków

Obraz
© 123RF.COM

Buraki możemy kisić podobnie jak ogórki czy kapustę - zasypując sporą warstwą soli i przypraw lub zalewając solanką. Można jednak ukisić je w inny sposób. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy do dużego słoja i dodajemy kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Zalewamy całość wodą, a na wierzchu kładziemy kromkę podsuszonego chleba razowego. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Przecedzamy do butelki i schładzamy w lodówce. Doskonały jest sam, rozcieńczony wodą mineralną lub sokami owocowymi. Możemy też przygotować z niego pyszny barszcz.
Zobacz wideo: Właściwości soku z kiszonych ogórków

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce