WAŻNE
TERAZ

Najnowsze dane o inflacji. Tego nie było od dawna

Dzień Buraka. Świętuj razem z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Polskie superfood

Obraz
© 123RF.COM

Burak to jedno z najmniej docenianiach, choć jednocześnie najzdrowszych warzyw korzeniowych. Najczęściej ląduje obok mielonego kotleta lub w barszczu. Na szczęście coraz chętniej zapraszamy go do swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nadaje się do sałatek, deserów, naleśników, koktajli, past. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia. Wykorzystuje się go również w profilaktyce nowotworowej. 24 listopada burak obchodzi swoje święto.

/ 5Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Burak to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, na dodatek ma tylko 43 kalorie w 100 gramach. Znajdziemy w nim magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, potas i cynk, a także witaminę C, z grupy B, błonnik, fitosterole roślinne i przeciwutleniacze. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, odkwaszają organizm, działają antynowotworowo i spowalniają procesy starzenia. Regularne jedzenie buraków pomaga zmniejszyć stres i poprawić nastrój.

/ 5Prosty trik na gotowanie

Obraz
© 123RF.COM

Kupując buraki, wybierajmy jędrne okazy bez uszkodzonej skórki. Pamiętajmy też, by zawsze gotować je osobno, a nie w towarzystwie innych warzyw. Nie wszystkim odpowiada zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania buraków. Można go jednak w łatwy sposób zneutralizować. Wystarczy wrzucić do wody skórki razowego chleba. Podobny efekt przyniesie dodanie łyżeczki nasion kminku. Aby warzywa nie wyblakły, wodę warto zakwasić. Do wielu dań potrzebujemy pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób warzywa mają dużo bardziej intensywny smak i kolor niż w wersji gotowanej. Buraczki możemy upiec w całości. Nie musimy ich wcześniej obierać.

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Sposobów na wykorzystanie buraka w kuchni są setki. Poza barszczem i surówką można też zrobić carpaccio z oliwą, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki śledziowej z burakami i jajkiem. Klasyką polskiej kuchni są również zasmażane buraczki. Pieczone buraczki mogą zamienić się w zdrowe frytki, wege burgery lub stać się bazą zupy krem. Tarta z burakami w sosie balsamicznym  sprawdzi się jako elegancka przystawka lub danie główne. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. A co powiecie na buraczane brownie lub babeczki?

/ 5Sok z kiszonych buraków

Obraz
© 123RF.COM

Buraki możemy kisić podobnie jak ogórki czy kapustę - zasypując sporą warstwą soli i przypraw lub zalewając solanką. Można jednak ukisić je w inny sposób. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy do dużego słoja i dodajemy kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Zalewamy całość wodą, a na wierzchu kładziemy kromkę podsuszonego chleba razowego. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Przecedzamy do butelki i schładzamy w lodówce. Doskonały jest sam, rozcieńczony wodą mineralną lub sokami owocowymi. Możemy też przygotować z niego pyszny barszcz.
Zobacz wideo: Właściwości soku z kiszonych ogórków

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata