Polskie superfood
Burak to jedno z najmniej docenianiach, choć jednocześnie najzdrowszych warzyw korzeniowych. Najczęściej ląduje obok mielonego kotleta lub w barszczu. Na szczęście coraz chętniej zapraszamy go do swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nadaje się do sałatek, deserów, naleśników, koktajli, past. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia. Wykorzystuje się go również w profilaktyce nowotworowej. 24 listopada burak obchodzi swoje święto.
Jedz na zdrowie
Burak to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, na dodatek ma tylko 43 kalorie w 100 gramach. Znajdziemy w nim magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, potas i cynk, a także witaminę C, z grupy B, błonnik, fitosterole roślinne i przeciwutleniacze. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, odkwaszają organizm, działają antynowotworowo i spowalniają procesy starzenia. Regularne jedzenie buraków pomaga zmniejszyć stres i poprawić nastrój.
Prosty trik na gotowanie
Kupując buraki, wybierajmy jędrne okazy bez uszkodzonej skórki. Pamiętajmy też, by zawsze gotować je osobno, a nie w towarzystwie innych warzyw. Nie wszystkim odpowiada zapach, jaki wydobywa się podczas gotowania buraków. Można go jednak w łatwy sposób zneutralizować. Wystarczy wrzucić do wody skórki razowego chleba. Podobny efekt przyniesie dodanie łyżeczki nasion kminku. Aby warzywa nie wyblakły, wodę warto zakwasić. Do wielu dań potrzebujemy pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób warzywa mają dużo bardziej intensywny smak i kolor niż w wersji gotowanej. Buraczki możemy upiec w całości. Nie musimy ich wcześniej obierać.
Smakowite inspiracje
Sposobów na wykorzystanie buraka w kuchni są setki. Poza barszczem i surówką można też zrobić carpaccio z oliwą, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki śledziowej z burakami i jajkiem. Klasyką polskiej kuchni są również zasmażane buraczki. Pieczone buraczki mogą zamienić się w zdrowe frytki, wege burgery lub stać się bazą zupy krem. Tarta z burakami w sosie balsamicznym sprawdzi się jako elegancka przystawka lub danie główne. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. A co powiecie na buraczane brownie lub babeczki?
Sok z kiszonych buraków
Buraki możemy kisić podobnie jak ogórki czy kapustę - zasypując sporą warstwą soli i przypraw lub zalewając solanką. Można jednak ukisić je w inny sposób. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy do dużego słoja i dodajemy kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Zalewamy całość wodą, a na wierzchu kładziemy kromkę podsuszonego chleba razowego. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Przecedzamy do butelki i schładzamy w lodówce. Doskonały jest sam, rozcieńczony wodą mineralną lub sokami owocowymi. Możemy też przygotować z niego pyszny barszcz.
Zobacz wideo: Właściwości soku z kiszonych ogórków