Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinie

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich jest aksamitny krem z ziemniaków, dyni i jabłek

Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinieDyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinie
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g dyni piżmowej
  • 300 g ziemniaków
  • 2 duże soczyste kwaśne
  • jabłka
  • 1 duży por
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sok z limonki do smaku
  • 1 l warzywnego wywaru
  • 80 g masła
  • kilka łyżek gęstego jogurtu
  • naturalnego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz czerwony

Przepis

Ziemniaki i dynię dokładnie umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w kostkę jednakowej
wielkości. Por dokładnie umyj, odetnij ciemnozieloną część, resztę pokrój w plasterki. Jabłko cienko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki
i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Usuń tymianek, a zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, jeśli trzeba – świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.
Jeśli lubisz, gdy coś w zupie chrupie, to przed podaniem na wierzch każdej porcji dodaj łyżkę uprażonych słonecznikowych pestek, czosnkowe grzanki (one zawsze się sprawdzają!) albo solidną łyżkę ugotowanej czarnej soczewicy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości