Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinie
Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich jest aksamitny krem z ziemniaków, dyni i jabłek
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 800 g dyni piżmowej
- 300 g ziemniaków
- 2 duże soczyste kwaśne
- jabłka
- 1 duży por
- 2–3 ząbki czosnku
- sok z limonki do smaku
- 1 l warzywnego wywaru
- 80 g masła
- kilka łyżek gęstego jogurtu
- naturalnego
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz czerwony
Ziemniaki i dynię dokładnie umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w kostkę jednakowej
wielkości. Por dokładnie umyj, odetnij ciemnozieloną część, resztę pokrój w plasterki. Jabłko cienko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki
i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Usuń tymianek, a zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, jeśli trzeba – świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.
Jeśli lubisz, gdy coś w zupie chrupie, to przed podaniem na wierzch każdej porcji dodaj łyżkę uprażonych słonecznikowych pestek, czosnkowe grzanki (one zawsze się sprawdzają!) albo solidną łyżkę ugotowanej czarnej soczewicy.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze