Dyniowe hity jesieni. Co będzie potrzebne, by je przyrządzić?

Jesień, podobnie jak inne pozostałe pory roku, rządzi się własnymi prawami – także w kwestii dań i napojów. Jesienne menu obfituje w ciepłe, aromatyczne specjały, których motywem przewodnim jest oczywiście nieodłączna dynia, a także towarzyszące jej często przyprawy korzenne. Wybraliśmy ponadczasowe, kulinarne hity tego sezonu, którym nikt się nie oprze. Zobacz, jak przygotować je w kilka chwil.

Jesienny krem z dyni Jesienny krem z dyni
Źródło zdjęć: © Freepik

Październikowa aura nie pozostawia złudzeń – ostatnie echa lata, które mogliśmy odczuć we wrześniu, bezpowrotnie minęły. Wraz ze zmianą pogody zmienia się też nasz jadłospis. Częściej i chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, jak zupy, pożywne dania jednogarnkowe czy nieodłączna kawa z pysznymi dodatkami. Niektóre z jesiennych specjałów mają typowo amerykański rodowód, jak np. ciasto dyniowe czy dyniowa latte. Trudno zaprzeczyć, że mieszkańcy USA to prawdziwi miłośnicy jesiennych klimatów i doskonale wiedzą, jak celebrować tę porę roku. My też kochamy ten czas, a żeby jeszcze bardziej go umilić i wprowadzić się w błogi, przytulny nastrój, przygotowaliśmy kilka typowo jesiennych przysmaków. Nawet, jeżeli nie jesteś zadeklarowaną jesieniarą, gwarantujemy, że stracisz dla nich głowę. Każdy z tych sezonowych specjałów przygotujesz w kilka chwil. Podpowiadamy, jakie urządzenia będą w tym pomocne.

Dyniowa latte – ulubiona kawa każdej jesieniary

Trudno wyobrazić sobie październik i listopad bez tej aromatycznej kawy o smaku dyni. W sezonie jesiennym pumpkin spice latte jest hitem każdej szanującej się kawiarni – i trudno się dziwić. Choć jej sercem i kluczowym składnikiem jest syrop dyniowy, wyjątkowy smak tej kawy zawdzięczamy także takim składnikom, jak przyprawy korzenne, miód i bita śmietana. Trudno zaprzeczyć, że dyniowa latte wygląda jak prawdziwy deser – i tak samo smakuje. Co więcej, nie musisz wcale urządzać wyprawy do jednej z popularnych sieciówek, żeby jej skosztować. Pumpkin spice latte bez trudu przygotujesz w domu. Z pomocą tych kilku praktycznych sprzętów będzie smakowała doskonale.

Do przyrządzenia tej kawy niezbędny będzie oczywiście dobrej jakości ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Zaparz espresso, a następnie dodaj podgrzane i spienione mleko wymieszane z syropem dyniowym. Syrop możesz kupić w sklepie albo zrobić go samodzielnie. Polecamy tę drugą opcję, bo to nic trudnego. Wystarczy ugotować dynię w niewielkiej ilości wody, wraz z wanilią i przyprawami korzennymi. Kiedy będzie już miękka dodaj miód lub skondensowane mleko i zmiksuj przy pomocy blendera. Najlepszy smak uzyskasz łącząc najpierw syrop z mlekiem i dopiero wtedy dodając go do kawy. Wierzch latte udekoruj bitą śmietaną i kilkoma kroplami dyniowego syropu. Kawowy deser gotowy!

Placek dyniowy. Jesienny wypiek rodem z USA

Do kawy nie może zabraknąć ciasta, a każda jesieniara wie, że w tym sezonie niepodzielnie rządzi placek dyniowy. Jego tradycja jest długa i wiąże się z celebrowaniem Święta Dziękczynienia w USA. To właśnie Amerykanie wypromowali ciasto z dyni do tego stopnia, że zyskało rangę kultowego, jesiennego symbolu. Ciasto dyniowe jest tak popularne i lubiane, że dziś zjemy je właściwie wszędzie. Jego zaletą jest także prosty przepis. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Jeżeli marzy ci się kuchnia wypełniona aromatem dyniowego wypieku, nie zwlekaj i bierz się do działania. Potrzebujesz kilku składników i niezawodnego miksera, z którym praca będzie łatwa i przyjemna.

Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem ciasta dyniowego jest oczywiście dynia, a właściwie purre z tego owocu. Przecier dyniowy wystarczy połączyć z masłem, jajkami, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Idealny będzie w tym celu mikser, który skutecznie wymiesza wszystkie produkty i zmiksuje je na gładką masę. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, gdy wzbogacisz je mieszanką korzennych przypraw.

Krem z dyni. Idealna zupa na jesienne chłody

Jesienna aura skłania nas do sięgnięcia po ciepłe, sycące dania. Lekkie sałatki zastępujemy rozgrzewającymi potrawami, jak np. risotto, makarony z gęstymi sosami czy zupy kremy. Wśród tych ostatnich niekwestionowaną królową obecnego sezonu jest bez wątpienia krem z dyni. Ta gęsta, kremowa zupa jest nie tylko bardzo smaczna, zdrowa i pożywna, ale także niezwykle prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzebujesz ok. 500 g obranej dyni, kilka ziemniaków, cebuli, masła, mleka, bulionu warzywnego i oczywiście przypraw – w tym koniecznie rozgrzewającego imbiru. Najprościej wrzucić pokrojone składniki na patelnię i delikatnie je podsmażyć, a następnie wlać gorący bulion i gotować ok. 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zawartość patelni przelej do głębokiego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera z dodatkiem mleka. Zupę możesz serwować z kleksem śmietanki i uprażonymi pestkami dyni. Ten smak to kwintesencja jesieni w najlepszym wydaniu!

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości