Dyniowa babka na mleku kokosowym
- CIASTO
- 350 g dyni
- 375 ml mleka kokosowego
- 70 g drożdży
- 230 g cukru
- 250 g roztopionej margaryny
- 1 kg mąki pszennej
- LUKIER
- 200 g cukru pudru
- 20 g soku z cytryny
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy do miękkości w 250 ml mleka kokosowego. Mieszankę miksujemy na jednolitą masę i ostudzamy. W pozostałym mleku (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i łączymy je z łyżką cukru i mąki. Wszystko odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i mieszamy ją z przygotowanym rozczynem, tłuszczem, masą dyniową i pozostałym mlekiem. Całość wyrabiamy na gładką konsystencję i umieszczamy w formie. Czekamy aż ciasto wyrośnie i pieczemy je w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy lukier – ucieramy razem cukier puder i sok z cytryny.
Kiedy babka się ochłodzi, polewamy ją lukrem i dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze