Trwa ładowanie...
deidhb9

Duszone ziemniaki po węgiersku

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis ze starej węgierskiej książki kucharskiej na duszone ziemniaki. Sekretem smaku jest smalec i słodka papryka w proszku. Skusicie się?

deidhb9
3.1
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości)
  • 3-4 łyżki smalcu
  • 2–3 cebule
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • natka pietruszki
Przepis
  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut. Ziemniaki mają być al'dente.
  • Ziemniaki odcedzić.
  • Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
  • Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć. Oprószyć solą.
  • Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Duszone ziemniaki po węgiersku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
8
Share
deidhb9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deidhb9
deidhb9
deidhb9
deidhb9
Więcej tematów
deidhb9