Duszone ziemniaki po węgiersku
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis ze starej węgierskiej książki kucharskiej na duszone ziemniaki. Sekretem smaku jest smalec i słodka papryka w proszku. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości)
- 3-4 łyżki smalcu
- 2–3 cebule
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 250 ml śmietany 30 proc.
- natka pietruszki
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut. Ziemniaki mają być al'dente.
- Ziemniaki odcedzić.
- Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
- Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć. Oprószyć solą.
- Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze