Duszone ziemniaki po węgiersku
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis ze starej węgierskiej książki kucharskiej na duszone ziemniaki. Sekretem smaku jest smalec i słodka papryka w proszku. Skusicie się?
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości)
- 3-4 łyżki smalcu
- 2–3 cebule
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 250 ml śmietany 30 proc.
- natka pietruszki
Przepis
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut. Ziemniaki mają być al'dente.
- Ziemniaki odcedzić.
- Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
- Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć. Oprószyć solą.
- Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl