Duszone ziemniaki po węgiersku

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", przypomina przepis ze starej węgierskiej książki kucharskiej na duszone ziemniaki. Sekretem smaku jest smalec i słodka papryka w proszku. Skusicie się?

Duszone ziemniaki po węgierskuDuszone ziemniaki po węgiersku
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości)
  • 3-4 łyżki smalcu
  • 2–3 cebule
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • natka pietruszki

Przepis

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut. Ziemniaki mają być al'dente.
  • Ziemniaki odcedzić.
  • Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
  • Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć. Oprószyć solą.
  • Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol