Drugie życie obierek. Smakowite inspiracje

Filozofia zero waste, a więc życia bez śmieci, coraz odważniej wkracza do naszych kuchni. Zgodnie z nią nie powinniśmy marnować żadnych produktów. Kompot z ogryzków? Czemu nie? Zupa albo chipsy z ziemniaczanych obierek? Proszę bardzo.

Przed obraniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Obierki to wyjątkowo wszechstronny "produkt", który niesłusznie ląduje w koszu. To właśnie w skórce znajduje się to, co najcenniejsze w ziemniakach. Powinniśmy jednak pamiętać, by kupować ekologiczne warzywa od sprawdzonych dostawców, wówczas będziemy mieć pewność, że w liściach, korzeniach czy właśnie skórce nie ma szkodliwych chemicznych środków.

Przed obraniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować. Obierki rozkładamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Odrobina soli, tymianku, chili, kuminu. Blaszkę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Chipsy są złociste, chrupiące i aromatyczne. Sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska lub dodatek do smażonej ryby. Możemy je również wykorzystać jako bazę do przygotowania... bulionu. Tak, to nie żart.

Potrzebujesz 2 marchewek, pietruszki, selera, cebuli, 2 ząbków czosnku i przypraw (kilka gałązek lubczyku, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej wodą, i gotuj, aż będą miękkie. Po tym czasie dodaj podpieczone obierki i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Esencjonalny wywar gotowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja