WP

Drugie życie obierek. Smakowite inspiracje

Filozofia zero waste, a więc życia bez śmieci, coraz odważniej wkracza do naszych kuchni. Zgodnie z nią nie powinniśmy marnować żadnych produktów. Kompot z ogryzków? Czemu nie? Zupa albo chipsy z ziemniaczanych obierek? Proszę bardzo.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przed obraniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować
Przed obraniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować (123RF.COM)
WP

Obierki to wyjątkowo wszechstronny "produkt", który niesłusznie ląduje w koszu. To właśnie w skórce znajduje się to, co najcenniejsze w ziemniakach. Powinniśmy jednak pamiętać, by kupować ekologiczne warzywa od sprawdzonych dostawców, wówczas będziemy mieć pewność, że w liściach, korzeniach czy właśnie skórce nie ma szkodliwych chemicznych środków.

Przed obraniem ziemniaki należy dokładnie wyszorować. Obierki rozkładamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Odrobina soli, tymianku, chili, kuminu. Blaszkę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Chipsy są złociste, chrupiące i aromatyczne. Sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska lub dodatek do smażonej ryby. Możemy je również wykorzystać jako bazę do przygotowania... bulionu. Tak, to nie żart.

Potrzebujesz 2 marchewek, pietruszki, selera, cebuli, 2 ząbków czosnku i przypraw (kilka gałązek lubczyku, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej wodą, i gotuj, aż będą miękkie. Po tym czasie dodaj podpieczone obierki i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Esencjonalny wywar gotowy.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP